Kahvikone

Joutsenmerkin kriteeriehdotus kahvipalveluille on lausunnolla

Pohjoismainen ympäristömerkintä pyytää lausuntoja kahvipalveluiden kriteeriehdotukseen. Ehdotus on laadittu elinkaarinäkökulmasta ja se täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Lausunnot ovat tärkeitä ja niitä käsitellään kriteerikehityksessä sekä kansallisessa että pohjoismaisessa ympäristömerkintälautakunnassa. Kriteeriehdotus on lausunnolla kaikissa Pohjoismaissa.

Pyydämme lausuntoja 14.4.2023 mennessä, mielellään englanniksi tai ruotsiksi.

Ladattavat dokumentit

Mitä on muutettu?

 • Tuoteryhmän määrittelyä on muutettu. Koko kahvipalvelun tulee täyttää vaatimukset. Tämä tarkoittaaa, että kaikkien kahviautomaattien ja kaikkien ostettavien raaka-aineiden tulee täyttää vaatimukset. Enää ei ole mahdollista hakea Joutsenmerkkiä vain osalle liiketoiminnasta.
 • Vaatimus 100 % sertifioiduista raaka-aineista juomien (kahvi, tee ja kaakao) valmistuksessa. Sertifioidulla tarkoitetaan tässä muun muassa luomusertifioitua, Rainforest Alliancea ja Reilua kauppaa.
 • Kriteerien joustavuuden lisäämiseksi otetaan käyttöön valinnaiset pistevaatimukset sekä pakollinen vähimmäispistemäärä. Luomukahvin ostamiselle ei ole pakollista vähimmäisraja-arvoa, mutta yritys saa pisteitä luomukahvin, teen, kaakaon, sokerin ja maidon ostosta ja lyhytkiertoviljelyllä tuotetun kahvin ostosta sekä ympäristömerkittyjen tuotteiden ja palveluiden hankinnasta.
 • Rutiinivaatimukset kahvikoneiden energiatehokkuudelle, olennaista uusissa hankinnoissa ja kahvikoneiden vaihdoissa.
 • Päivitetyt vaatimukset kuljetuksille.
 • Vaatimukset kiertotaloudelle keskittyen uudelleenkäyttöön/kierrätykseen.
 • Uudet vaatimukset tiedottamisesta asiakkaille jätehuollosta sekä kertakäyttötuotteiden käytön vähentämisestä.
 • Ympäristöjohtamisen vaatimusten käyttöönotto.

Toivomme kommentteja erityisesti seuraavista kohdista:

 • Ehdotetut vaatimukset 100 prosenttisesti sertifioitujen raaka-aineiden raja-arvoille.
 • Raaka-ainevaatimukset yleisesti sekä pistevaatimukset luomusertifioidun kahvin pakollisen raja-arvon puolesta.
 • Vaatimukset ”Kahvikoneen osat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa” ja ”Kahvikoneen laatu”. Ehdotetut vaatimukset koskevat sekä olemassa olevia kahvikoneita että hankittavia/uusia kahvinkeittimiä. Voiko vaatimukset dokumentoida jo valikoimassa oleville kahvipalveluille? Vaihtoehtoisesti pitäisikö vaatimuksen koskea vain uusia kahvikoneita?
 • Uusia vaatimuksia kierrätyksestä, jätehuollosta ja kertakäyttötuotteiden kiellosta.

Kuka voi antaa lausunnon?

Kaikki kahvipalveluiden kriteerien kehittämisestä kiinnostuneet voivat antaa lausunnon. Pyydämme jakamaan tietoa lausunnosta raaka-aineiden toimittajille, pakkausten valmistajille ja niiden toimittajille, alihankkijoille sekä muulle toimitusketjulle.

Lausuntojen toimitus

Lähetä lausuntosi viimeistään 14.4.2023 tämän linkin kautta. Lausunnot voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen joutsen@ecolabel.fi, otsikoksi Kahvipalveluiden lausunto.

Lisätietoja: Malin Lindfors, puh 044 373 3737, malin.lindfors@ecolabel.fi

Mitä tapahtuu lausuntovaiheen jälkeen?

Lausunnot kootaan ja arvioidaan. Lausuntojen perusteella tehdään kriteeriehdotus, joka toimitetaan kansallisille ympäristömerkintälautakunnille. Tämän jälkeen Pohjoismainen ympäristömerkintälautakunta päättää uusista kriteereistä.

Kaikki lausuntovastaukset ja Pohjoismaisen ympäristömerkinnän kommentit kootaan yhteenvetoon. Lausuntoyhteenveto on julkinen ja julkaistaan Ympäristömerkinnän sivuilla yhtä aikaa uusien kriteerien kanssa.