Rakentaminen

Joutsenmerkitty talo

Joutsenmerkin kriteerit varmistavat, että asuintalo tai koulurakennus on ympäristöystävällinen koko sen elinkaaren ajan – rakennusvaiheesta materiaalien kierrätykseen asti.

Joutsenmerkityiltä rakennuksilta vaaditaan energiatehokkuutta ja niiden on päästävä A-energialuokkaan. Energiaa säästetään myös esimerkiksi energiatehokkailla kodinkoneilla, ja uusiutuvan energian hyödyntämisestä voi kerätä pisteitä hakemukseen. Myös rakentamisessa käytettyjä rakennusmateriaaleja ja kemikaaleja valvotaan: Joutsenmerkityssä talossa tiedetään niin se, millaista on kattotuoleissa käytetty puu kuin se, millaisella laastilla pesuhuoneen kaakelit on kiinnitetty.

Joutsenmerkki takaa sen, että rakennuksessa on hyvä sisäilma sekä ilmanvaihto ja runsaasti päivänvaloa. Vaatimuksia on asetettu myös rakennusprosessille sekä rakentamisen laadunhallinnalle. Siksi Joutsenmerkityssä talossa on terveellistä ja turvallista asua ja oppia.

Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu- ja päiväkotirakennuksille, kesämökeille tai vapaa-ajan asunnoille, asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille sekä näiden rakennustyyppien väliaikaisille rakennuksille (moduulit tai väistötilat).

Joutsenmerkkiä voi rakennukselle hakea joko sen tilaaja tai rakentaja. Luvanhakija varmistaa, että sekä rakennuksen että siinä käytettävien materiaalien kriteerit otetaan huomioon koko rakennushankkeen ajan.

Merkki voidaan myöntää myös korjattavalle rakennukselle. Lisätietoa korjausrakentamisen kriteereistä täällä.