Tietoa Joutsenmerkistä

Tietoa Joutsenmerkistä

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät kunnianhimoiset ympäristövaatimukset. Merkki helpottaa kuluttajien, yritysten ja organisaatioiden osallistumista vihreään siirtymään.

Joutsenmerkin voi löytää esimerkiksi wc- ja talouspapereista, puhdistusaineista, ajoneuvojen polttoaineista, siivousvälineistä, huonekaluista, vaatteista ja maaleista. Joutsenmerkitty rakentaminen ja sijoitusrahastot ovat kovassa kasvussa. Myös monet palvelut, kuten hotellit, painolaitokset, siivouspalvelut ja autopesulat, voivat saada merkin.

Jotta tuote tai palvelu voi saada Joutsenmerkin, sen on täytettävä merkin kriteerit. Kriteerit on laadittu yli 50 eri tuote- tai palveluryhmälle.

Kokonaisvaltainen ja elinkaaripohjainen

Joutsenmerkin kriteereissä tuotteiden ja palvelujen ympäristövaikutuksia tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, monista eri näkökulmista. Se auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, tukee luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä sekä edistää resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta. Ympäristön lisäksi kemikaaleihin ja terveyteen liittyvät vaatimukset ovat keskiössä.

Kriteereissä huomioidaan tuotteen koko elinkaari raaka-aineista, tuotannosta ja käytöstä aina kierrätykseen ja hävittämiseen.

Tunnettu ja arvostettu merkki

Kaikkien Pohjoismaiden viranomaisten tukema Joutsenmerkki on virallinen ja markkina-alueensa tunnetuin ympäristömerkki. Se on luotettava ja riippumaton kolmannen osapuolen sertifiointi, joka toimii yrityksille vahvana näyttönä sitä, että tuotteet täyttävät tiukat ympäristövaatimukset.

Joutsenmerkki on Suomen tunnetuin ympäristömerkki ja erittäin arvostettu brändi. Suomen markkinoilla on yli 15 000 Joutsenmerkittyä tuotetta ja palvelua.