Laadukkaita kouluja ja energiatehokkaita koteja – Joutsenmerkki edistää ympäristöystävällistä rakentamista

Pohjois-Pohjanmaalle on valmistumassa kaksi Joutsenmerkkiä tavoittelevaa peruskoulua: Merenojan yhtenäiskoulu Kalajoelle ja Alarannan koulu Iihin.

Päiväkoti, ammattikoulu, vuokra-asunto, asunto-osake, omakotitalo, ryhmäkoti. Kaikkia näitä löytyy Suomesta Joutsenmerkittyinä. Pian joukko täydentyy ensimmäisillä Joutsenmerkityillä peruskouluilla, kun Kalajoen ja Iin uudet koulut valmistuvat.

Kalajoelle rakennettavaan Merenojan yhtenäiskouluun tulee vuosiluokat 1-9, kaikkiaan noin 1 000 oppilasta.

– Koulu alkaa rakennuksessa elokuussa ja piha-alueetkin on lähes valmiit silloin, sanoo Kalajoen kaupungin tekninen johtaja Marko Raiman.

Raiman kertoo hankkeen sujuneen kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Aikataulussakin on pysytty. Toimintakokeet, tiiveysmittaukset, äänimittaukset ja puhtaustarkastukset on tehty, ja vastaanottotarkastus järjestetään elokuun alussa.

– Koronan vaikutus rakennushankkeeseen on ollut hyvin vähäinen, vain muutamat toimitukset myöhästyivät suunnitellusta aikataulusta. Myös Joutsenmerkkiin liittyvät asiat ovat edenneet hyvin, vaikka kyseessä onkin uusia asia kaikille osapuolille.

Terveitä ja turvallisia kouluja

Joutsenmerkin kriteereissä on vaatimuksia muun muassa energiatehokkuudelle, jätteiden lajittelulle, rakennusmateriaalien päästöille ja alkuperälle sekä laadunhallinnalle. Kriteerien toteutumista on dokumentoitava hankkeen alusta asti, mutta merkki myönnetään vasta valmistuneelle rakennukselle.

Kalajoella Joutsenmerkityn koulun rakentamista innoitti tahto saada taatusti terve ja turvallinen koulu. Niin oli myös Iissä, kun päätös Alarannan koulun rakentamisesta tehtiin. Kunnan rakennuttajainsinöörin mukaan työt ovat sujuneet kiitettävästi.

– Käynnissä on rakennuksen sisäpuoliset työt, joista seinäpinnat ovat valmiit ja laatoitustyöt lähes valmiit. Lattioiden kosteuspitoisuudet mitataan ensi viikolla ja kosteuksien ollessa hyvällä tasolla aloitetaan lattioiden pinnoitustyöt, Iin rakennuttajainsinööri Hannu Palsi tiivistää.

Alarannan koulun pääurakoitsija on Rakennusyhtiö Observo. Kalajoen uutta koulua rakentaa YIT.

Koulutaipaleelta omaan kotiin

Joutsenmerkittyjen rakennusten verkko tihenee hiljalleen kattamaan yhä suuremman osan Suomea.

Esimerkiksi Joutsenmerkitty päiväkoti löytyy jo Hyvinkäältä ja merkkiä tavoitellaan myös Saloon ja Tuusulaan rakennettaville päiväkodeille. Iisalmeen rakennettu Joutsenmerkitty ammattiopisto on saamassa jo jatkoa: Savon koulutuskuntayhtymä tavoittelee merkkiä myös Varkauden ja Kuopion kampuksille.

Koulutaipaleen jälkeen useimmilla on edessä muutto omaan vuokra-asuntoon. Joutsenmerkittyjä vuokrataloja on rakennettu Vantaalle ja Järvenpäähän. Suomen ensimmäinen omistusasuntokerrostalo valmistui toukokuussa Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulla on jo lisää rakenteilla. HEVI Kivitalot rakentaa Joutsenmerkittyjä omakotitaloja, joista ensimmäinen valmistui vuonna 2019.

Myös pienryhmäkoti Kaarinassa ja perhekuntoutuskeskus Mikkelissä ovat ansainneet merkin.

Jos koulutaipaleen siis aloittaa nyt Joutsenmerkityssä koulussa, oman asunnon hankkimiseen mennessä ympäristöystävällisiä ja sisäilmaltaan laadukkaita vaihtoehtoja on todennäköisesti jo runsain mitoin, pitkin poikin Suomea.

Pohjoismaiden kaikki Joutsenmerkityt rakennukset on koottu tälle kartalle.