Kaikki VAV:n uudet talot tehdään Joutsenmerkin mukaisesti

VAV Asunnot rakennuttaa uudet asuintalonsa Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti. Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiön hallitus päätti juuri yhtiön siirtymisestä entistä ekologisempaan ja terveellisempään rakennustapaan. Yhtiön ensimmäinen Joutsenmerkin ansainnut kerrostalo valmistui syyskuussa Hakunilaan.

Hakunilan Kaskelantie 1:een noussut, Suomen suurin Joutsenmerkitty kiinteistö oli kokeiluhanke, jonka NCC rakensi VAV:n omistukseen. Nyt ekologinen rakentaminen muuttuu kokeilusta osaksi arkipäivää, kun kaikki yhtiön tulevat vuokra-asunnot toteutetaan täyttämään Joutsenmerkin kriteerit.

– Vantaan kaupunki korostaa toiminnassaan resurssiviisautta eli luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä. Rakentamisella on keskeinen sija viisaassa resurssien käytössä, ja kaupungin tytäryhtiönä olemme siksi tehneet tämän päätöksen, kertoo VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

– Noudattamalla Joutsenmerkin vaatimuksia voimme omalta osaltamme vaikuttaa luonnonvarojen kulutukseen ja ilmastonmuutoksen. Esimerkiksi Hakunilaan valmistuneen talomme hiilijalanjälki on sen koko elinkaarelle laskettuna viidenneksen tavanomaista kerrostaloa pienempi.

Energiatehokasta ja laadukasta rakentamista

Pohjoismaista Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen on ilahtunut VAV:n ratkaisusta.

– Joutsenmerkitty talo on todistetusti energiatehokas ja laadukas. Se täyttää vaativat ympäristö- ja terveysvaatimukset ja siellä on hyvä sisäilma. Merkin hakeminen osoittaa tilaajan ja rakentajan halua näyttää vastuullisuuttaan ja toteuttaa ympäristötavoitteitaan konkreettisella tavalla, Holopainen sanoo.

Joutsenmerkin ympäristökriteereissä otetaan huomioon muun muassa rakennusmateriaalien ekologisuus ja alkuperä, käytettyjen kemikaalien turvallisuus ja terveellisyys sekä rakennusjätteen uusiokäyttö. Ympäristöystävällisyys huomioidaan myös talon valmistumisen jälkeen esimerkiksi tuottamalla kiinteistösähkö aurinkopaneeleilla ja tukemalla asukkaiden polkupyöräilyä.

– Kaikkien yritysten tulisi tänä päivänä toimia globaalien ympäristöuhkien torjumiseksi. Kiinteistöala on tässä tärkeässä asemassa, sillä nyt rakennettavissa taloissa tullaan asumaan vielä vuosikymmenien päästä, Teija Ojankoski toteaa.

– Haluamme kantaa vastuumme ja näyttää esimerkkiä myös muille rakennuttajille.

Kuvat: Henrik Kettunen