Suomen ensimmäinen Joutsenmerkittyjä omistusasuntoja tarjoava kerrostalo valmistui Helsinkiin

Ympäristön kannalta kestävä ja ekologinen rakentaminen on ollut maailmalla kasvussa ja Suomessakin suuntaus on nouseva. Konkreettinen esimerkki tästä on Helsingin Pasilaan noussut Joutsenmerkitty kerrostalo Höyhensaari, jonka ensimmäiset asukkaat muuttavat taloon tästä päivästä alkaen.

Rakennusyhtiö JM Suomen rakennuttama Höyhensaari on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkin saanut kerrostalo, josta asukkaat voivat ostaa itselleen omistusasuntoja. Talo täyttää Joutsenmerkin asettamat vaatimukset esimerkiksi talon ja kodinkoneiden energiatehokkuudelle, jätteiden lajittelulle, puuraaka-aineiden alkuperälle ja rakennusmateriaalien päästöille. Myös ilmanvaihtoon ja kosteudenhallintaan kiinnitetään huomiota.

– Joutsenmerkitty rakentaminen on kovassa kasvussa, ja aiemmat kohteet ovat olleet enimmäkseen julkisia rakennuksia. Nyt Joutsenmerkki näkyy myös yksityisillä markkinoilla, ”ihan tavallisissa” taloissa. Pilottikohteista ollaan siirtymässä uuteen normaaliin. Olemme ylpeitä päästessämme toteuttamaan tätä visiota JM Suomen kanssa, Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen kertoo.

Holopainen pitää Höyhensaaren kaltaisten kerrostalojen saapumista yksityisille asuntomarkkinoille Suomessa merkittävänä.

– Rakentamisen kasvihuonepäästöjen osuus on niin merkittävä, että vastuullisuuskysymykset muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen suhteen tulevat varmasti nousemaan alalla entistä enemmän tekemisen keskiöön. Monet kuluttajat tekevät jo ympäristötietoisia valintoja arjen pienissä asioissa. Nyt se on yhä useammin mahdollista myös elämän suurimmissa hankinnoissa, kuten asuntoa ostaessa, hän toteaa.

Asukkaat haluavat tietää talostaan enemmän

Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kertovien uutisten myötä kuluttajat haluavat selkeästi tietää enemmän tuotteidensa alkuperästä ja hiilijalanjäljestä. Toimitusjohtaja Markus Heinon mukaan tämä pätee yhtä lailla myös asunnon ostajiin ja on jo pistetty merkille JM Suomessa.

– Kuinka moni tänä päivänä tietää, millaisia materiaaleja hänen asunnossaan on käytetty ja millainen niiden hiilijalanjälki on. JM Suomella näemme selkeän suunnan, että kiinnostus tätä kohtaan tulee kasvamaan jatkuvasti. Siksi esimerkiksi Höyhensaaressa asuessaan ihminen tietää enemmän kotinsa materiaaleista lattiasta kattoon ja keittiöstä kylpyhuoneeseen. Asukas tietää ja tiedostaa, että hänen kotinsa materiaalit on valittu tarkkaan ja ympäristöä huomioivan prosessin kautta. Tämä on ainutlaatuista Suomessa, Heino toteaa.

JM Suomelle Höyhensaari onkin vasta alkua ja yritys on sitoutunut rakentamaan tulevatkin kohteensa Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti.

– Haluamme ja aiomme olla vastuullisia rakennusyrityksenä sekä meiltä asunnon ostaville sekä työmaidemme työntekijöille, Heino lupaa.

Katso video Höyhensaaresta