Ensimmäinen pienryhmäkoti sai Joutsenmerkin

Kaarinaan rakennettu pienryhmäkoti on saanut Joutsenmerkin. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen pienryhmäkoti, jossa Joutsenmerkitty asuinympäristö tukee traumataustaisten lasten ja nuorten kuntoutusta.

– Pysyvien kiintymyssuhteiden ja turvallisen ympäristön tarjoaminen on edelleen sijaishuollon hoitotyön ydin. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että traumaattisella kasvuympäristöllä on voinut olla vaikutuksia myös lapsen immunologiaan. Satsaamalla ekologiseen rakentamiseen ja terveeseen sisäilmaan pyritään varmistamaan, etteivät lasten oireet pahene ainakaan asuinympäristön takia, sijaishuollon asiantuntija Mikko Niemelä Merikratokselta kertoo.

– Jos lapsen elimistö on jatkuvassa hälytystilassa esimerkiksi perheväkivallan takia, se voi laukaista jonkin somaattisen sairauden, kuten allergian tai astman. Me pystymme tarjoamaan heille fyysisesti terveen asuinympäristön ja tuomaan sitä kautta lisäarvoa hoitotyöhömme.

Toisena näkökulma on työntekijöiden hyvinvointi. Viihtyisä ja laadukas työskentely-ympäristö on Niemelän mukaan yksi keino sitouttaa työntekijöitä.

– Hoidon tehtävänä on tuottaa lapsille korvaavia ja korjaavia kiintymyssuhteita turvallisen aikuisen vuorovaikutuksessa. Jotta hoito on oikeasti vaikuttavaa, niin aikuisten pitää olla pysyviä. Meille on tärkeää, ettei työntekijöiden tarvitse vaihtaa työpaikkaa ainakaan sen takia, että rakennuksessa olisi sisäilmaongelmia.

Teijo-Talojen toinen Joutsenmerkki-kohde

Pienryhmäkodin rakentaminen alkoi kesäkuussa 2017. Ulkoasultaan pienryhmäkoti muistuttaa tavallista paritaloa. Rakentajana toimi Teijo-Talot, jonka käsialaa on muun muassa Hyvinkäälle viime elokuussa avattu Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti.

– Toinen Joutsenmerkki-kohde oli oivallinen jatko opeille, joita keräsimme päiväkotiprojektissa. Asumisen kohteena perhekoti asetti joitakin uusia vaatimuksia verrattuna päiväkotiin. Opimme uutta myös tämän matkan varrella, mm. erilaisten materiaalien ja talotekniikan vaatimusten osalta, kertoo projektipäällikkö Heidi Karlsson Teijo-Taloilta.

Joutsenmerkkiin sisältyvät kriteerit ja laatuvaatimukset näkyvät Niemelän mukaan muun muassa materiaalivalinnoissa ja myös loppusummassa. Seitsenpaikkaisen pienryhmäkodin kustannusarvio oli 1,2 miljoonaa euroa. Joutsenmerkki nosti rakennuskustannuksia Niemelän arvion mukaan noin viisi prosenttia.

Merikratos aikoo satsata ympäristöystävälliseen rakentamiseen myös tulevaisuudessa. Kaikki uudet tilainvestoinnit ovat Niemelän mukaan suurella todennäköisyydellä Joutsenmerkittyjä.

Joutsenmerkki rakennuksissa

Joutsenmerkitty talo täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset, on energiatehokas ja sen sisäilma on terveellinen. Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu-ja päiväkotirakennuksille, kesämökille tai asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille.

Joutsenmerkin vaatimukset koskevat rakennusvaihetta, materiaaleja ja energiankulutusta. Jotta Joutsenmerkki voidaan myöntää, ympäristö on huomioitava rakennushankkeessa kokonaisvaltaisesti raaka-aineista valmiiseen rakennukseen saakka.