Talot-pientalot, kerrostalot, koulu- ja päiväkotirakennukset

Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu-  ja päiväkotirakennuksille, kesämökille tai vapaa-ajan asunnoille, asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille sekä väliaikaisille edellä mainituille rakennustyypeille (moduulit tai väistötilat).

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta, ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon rakentamisen, käytön ja lopulta materiaalien kierrätyksen ajalta. Tämän vuoksi vaatimuksia on asetettu erityisesti talon energiantarpeelle, käytetyille rakennusmateriaaleille sekä rakennusprosessille ja laadunhallinnalle. Lopputuloksena on talo, jonka ympäristövaikutus on vähäinen.

Tutustu: Rakentamisen teemasivu rakentajille, materiaalitoimittajille, julkisille hankkijoille ja asukkaille

Versio 3.14 Voimassa 09.03.2016 - 30.09.2023

Kriteeridokumentit

Täytettävät liitteet

Taustadokumentit

Hakemuslomake

Oheismateriaalia

Joutsenmerkin maksut

Joutsenmerkin maksut rakennuksille:
1. Hakemusmaksu:        3 000 €

Yhteen lupaan voi sisällyttää vain keskenään samanlaisia talotyyppejä (pientalot, rivi- ja ketjutalot, kerrostalot, opetusrakennukset ja päiväkodit).

Hakemusmaksu kattaa hakemuksen tarkastamisen ja yhden tarkastuskäynnin rakennuksella. Ylimääräisistä käynneistä laskutetaan 500 €/ käynti.

2. Lupamaksu:

Kertaluontoinen lupamaksu on 4 €/m2 (energiatodistusasetuksen mukainen lämmitetty nettoala).

Yksittäisten talojen ja rakennusten osalta hakemusten lupamaksu laskutetaan seuraavasti: 1. erä hakemusmaksun yhteydessä, 2. erä rakentamisen alkaessa ja  3. erä luvan myöntämisen yhteydessä ellei muuten sovita.
Tyyppitaloissa lupamaksu laskutetaan kerran vuodessa rakennettujen neliöiden mukaan, kuitenkin vähintään 1500 € vuodessa.

Joutsenmerkkiluvan muutokset ja laajennukset:

Luvan myöntämisen jälkeen tehtävästä tarkastustyöstä (esim. lupaan lisätään uusia talotyyppejä tai rakennusmateriaaleja) laskutetaan:

  • < 4 h     375 €
  • 4-8 h     750 €
  • > 8 h   1 500 €

Hintoihin lisätään alv 24 %. Maksettuja maksuja ei palauteta.

Lisätietoja

Heidi Vaarala 040 5288 597

Myynti ja markkinointi

Riikka Holopainen 040 5710 364