Talot-pientalot, kerrostalot, koulu- ja päiväkotirakennukset

Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu-  ja päiväkotirakennuksille, kesämökille tai vapaa-ajan asunnoille, asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille, sekä edellä mainittujen rakennustyypeille väliaikaisessa käytössä (moduulit tai väistötilat).

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta, ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon valmistuksen, käytön ja kierrätyksen tai ajalta. Tämän vuoksi vaatimuksia on asetettu erityisesti talon energiantarpeelle, käytetyille rakennusmateriaaleille, valmistuksen rakennusprosessille, sekä rakentamisen laadunhallinnalle. Joutsenmerkityn talon ympäristövaikutus on vähäinen ja valmistuksessa otetaan ympäristö huomioon raaka-aineista valmiiseen tuotteeseen.

Sisäympäristöä koskevat vaatimukset liittyvät materiaaleihin, ilmanvaihtoon, rakentamiseen ja laadunvalvontaan. Vaikutuksia ulkoiseen ympäristöön säädellään eri vaatimusten avulla: ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei käytetä, talossa asumisen tulee olla mahdollista vähäisellä energiankulutuksella, rakennusjätteistä huolehditaan ympäristöystävällisellä tavalla ja talolle laaditaan käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma.

Tutustu: Rakentamisen teemasivu rakentajille, materiaalitoimittajille, julkisille hankkijoille ja asukkaille

Versio 3.13 Voimassa 09.03.2016 - 31.12.2022

Kriteeridokumentit

Täytettävät liitteet

Taustadokumentit

Hakemuslomake

Oheismateriaalia

Joutsenmerkin maksut

Joutsenmerkin maksut rakennuksille:
1. Hakemusmaksu:        3 000 €

Yhteen lupaan voi sisällyttää vain keskenään samanlaisia talotyyppejä (pientalot, rivi- ja ketjutalot, kerrostalot, opetusrakennukset ja päiväkodit).

Hakemusmaksu kattaa hakemuksen tarkastamisen ja yhden tarkastuskäynnin rakennuksella. Ylimääräisistä käynneistä laskutetaan 500 €/ käynti.

2. Lupamaksu:

Kertaluontoinen lupamaksu on 4 €/m2 (energiatodistusasetuksen mukainen lämmitetty nettoala).

Yksittäisten talojen ja rakennusten osalta hakemusten lupamaksu laskutetaan seuraavasti: 1. erä hakemusmaksun yhteydessä, 2. erä rakentamisen alkaessa ja  3. erä luvan myöntämisen yhteydessä ellei muuten sovita.
Tyyppitaloissa lupamaksu laskutetaan kerran vuodessa rakennettujen neliöiden mukaan, kuitenkin vähintään 1500 € vuodessa.

 

Joutsenmerkkiluvan muutokset ja laajennukset:

Luvan myöntämisen jälkeen tehtävästä tarkastustyöstä (esim. lupaan lisätään uusia talotyyppejä tai rakennusmateriaaleja) laskutetaan:

  • < 4 h     375 €
  • 4-8 h     750 €
  • > 8 h   1 500 €

Hintoihin lisätään alv 24 %. Maksettuja maksuja ei palauteta.

Lisätietoja

Heidi Vaarala 09 6122 5119 040 5288 597

Myynti ja markkinointi

Sari Korteniemi 09 6122 5065 045 205 5662