Savon koulutuskuntayhtymän Iisalmen kampus rakennusaikana

Joutsenmerkityt kampukset tulevat

Savon koulutuskuntayhtymällä (SAKKY) on rakenteilla kolme kampusta, jotka kaikki tavoittelevat Joutsenmerkkiä. Iisalmen kampuksen on määrä valmistua ensimmäisenä toukokuussa 2019. Sitä seuraavat Varkauden kampus ja Kuopion Savilahden kampus.

Iisalmen kampuksella uusiin tiloihin pääsee 300 liiketalouden ja terveydenhuollon opiskelijaa. Kuntayhtymän johtaja Heikki Helve on innoissaan.

– Joutsenmerkin hakeminen on Savon ammattiopistolle luonnollinen askel, koska haluamme olla edelläkävijä opetuksen ja oppimisympäristöjen uudistamisessa. Terveet, turvalliset ja monikäyttöiset tilat korostuvat samalla tulevaisuuden vetovoimatekijöinä opiskelijoista ja osaavasta työvoimaista kilpailtaessa.

– Strategianamme on luoda uudet oppimisympäristöt, joihin kuuluvat vastuullisuus ja kestävä kehitys. Niitä haluamme tukea Joutsenmerkin mukaisella toiminnalla, Helve sanoo.

Pohdintaa ja taustatyötä

Tilapalveluiden rakennuttaja Milla Lompola kertoo, että Iisalmen kampus on Savon koulutuskuntayhtymälle eräänlainen opiskelupaikka Joutsenmerkin edellyttämien käytäntöjen omaksumisessa.

– Joutsenmerkki ohjaa meitä käyttämään uusiutuvia energialähteitä sekä valitsemaan terveydelle turvallisia materiaaleja ja kemikaaleja. Koulurakennukselle on lisäksi asetettu omat kriteerinsä esimerkiksi riittävän päivänvalon saannin turvaamiseksi.

Lompolan mukaan joidenkin materiaalien löytäminen ei ollut ihan helppoa.

Tarkkana laadunhallinnassa

Iisalmen uudesta kampuksesta tulee keraamisista suurlaatoista verhoiltu rakennus, joka erottuu massasta. Kampuksen kokonaisurakan hoitaa Savon Laaturakennus Oy.

Vastaavana työnjohtajana toiminut Janne Lyyra teki hankkeeseen tarvittavaa taustatyötä lähes kaksi kuukautta ennen rakennustöiden aloittamista.

– Urakoitsija on tehnyt todella hyvää työtä. Työmaa on äärimmäisen siisti ja kaikki mahdolliset haasteet on selvitetty etukäteen, tilapalveluiden Milla Lompola iloitsee.

Joutsenmerkki-rakentamisessa laadunhallinta on avainasemassa. Henkilökunta on perehdytettävä huolellisesti työhön, ja prosessi on dokumentoitava alusta loppuun niin, että jälkikäteen pystytään osoittamaan kolmannelle osapuolelle että kaikki on tehty asianmukaisesti.

– Tällä hetkellä suurin haasteemme on saada kaikki pisteet kerättyä Joutsenmerkin saamiseksi. Kampuksen suunnittelu aloitettiin ennen kuin päätettiin hakea Joutsenmerkkiä, joten rakennuksen energiavaatimukseen liittyvät valinnat ehdittiin tehdä aikaisemmin.

– Meille haastavaa on myös toteuttaa rakennusjätteen kierrättäminen uusiokäyttöön, sillä maaseudulla kierrätysmahdollisuudet eivät ole parhaat mahdolliset. Toivottavasti projektimme saa myös jätekeskukset kehittämään toimintaansa.

Kolme kampusta

  • Iisalmi 1 527 m2 (kerrosala), valmistuu toukokuussa 2019
  • Varkaus 2 893 m2 (kerrosala), valmistuu joulukuussa 2019
  • Kuopion Savilahden kampus 26 000 m2 (kerrosala)