Savon koulutuskuntayhtymän Iisalmen kampus ulkoa

Iisalmen yhteiskampukselle Joutsenmerkki ensimmäisenä koulurakennuksena Suomessa

Laatu, turvallisuus ja terveellisyys innostivat Savon koulutuskuntayhtymän tavoittelemaan uusille koulurakennuksilleen Joutsenmerkkiä. Merkki on nyt myönnetty syksyllä avatulle Iisalmen kampukselle.

Savon ammattiopiston ja Ylä-Savon ammattiopiston yhteiskampukselle luovutettiin tänään Joutsenmerkki tunnustuksena ympäristöystävällisyydestään. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun ympäristömerkin saa koulurakennus.

– Edelläkävijöitä tarvitaan, ja Iisalmen kampus on tärkeä päänavaus. Monelle muullekin tulevalle koulurakennukselle tavoitellaan nyt Joutsenmerkkiä. Rakennusten ympäristövaikutuksiin ja sisäilman laatuun kiinnitetään selvästi aiempaa enemmän huomiota, kommentoi Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomi Oy:n toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Ensimmäinen kolmesta kampuksesta

Joutsenmerkin kriteereissä huomioidaan rakennuksen koko elinkaari, tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä unohtamatta. Vaatimuksiin kuuluvat muun muassa energiatehokkuus, rakennusmateriaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, tarkka laadunhallinta, jätteiden kierrätysmahdollisuudet sekä runsas päivänvalo.

– Joutsenmerkillä haemme laatua, ympäristön huomioimista, turvallisuutta ja terveellisyyttä. Haluamme olla niin henkilöstölle kuin opiskelijoille vetovoimainen sekä terveelliset työ- ja opiskelutilat tarjoava koulutuskuntayhtymä. Samalla kun olemme edelläkävijä tiloissa, niin rakennuttamisen kautta mahdollistuu tärkeän osaamisen saaminen myös rakentajille tämän laatutason rakentamisesta Pohjois-Savossa, kertoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Ensimmäiset opiskelijat aloittivat yhteiskampuksen tiloissa syksyllä 2019. Aiemmin yhteiskampukselle on myönnetty Okka-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti, joka antaa tunnustusta pitkäaikaisesta ympäristötyön kehittämisestä.

Joutsenmerkki-sertifikaatin luovutti Ympäristömerkintä Suomen asiantuntija Heidi Vaarala.

Savon koulutuskuntayhtymä tavoittelee Joutsenmerkkiä myös Varkauteen ja Kuopioon rakennettaville kampuksille.