Joutsenmerkitty pientalorakentaminen otti askeleen eteenpäin – ensimmäinen kohde valmis ja lisää luvassa

Pieni askel ihmiskunnalle, suuri harppaus ihmiselle, saattaisi oman kodin rakentaja sanoa. Kun talo on myös Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo, on askelta venytettävä vielä vähän pidemmälle. Jatkoa seuraa HEVI kivitaloille myönnetyn Joutsenmerkin perusluvan myötä.

Runsas vuosi sitten Sami ja Salla Roiha lapsineen muuttivat uuteen omakotitaloonsa Turun Kaarinaan. Nyt Villa Roihaksi nimetyn talon viimeistelytyöt ja kaikki tarvittavat dokumentoinnit on tehty, ja lopputulos läpäisi Joutsenmerkin seulan ensimmäisenä omakotitalona Suomessa.

– Vaativuus yllätti, vaikken missään nimessä lähtenyt soitellen sotaan. Kriteeritkin osasin jopa ulkoa. On silti selvää, että lähtökohtaisesti Joutsenmerkki on ammattilaisten hommaa, talonrakentajana ensikertalainen Sami Roiha toteaa.

Arkkitehti Eevamaria Timlinin suunnittelema talo rakennettiin HEVI kivitalojen kotimaisista EPS-harkoista. Talovalmistajalta löytyy vaihtoehtoja sekä tee-se-itse-rakentajalle että avaimet käteen -pakettia harkitsevalle. Roihien taloprojektissa päävastuuta rakentamisesta kantoi timpuri Lauri Pennala, mutta myös Sami Roiha itse osallistui rakentamiseen jatkuvasti.

– Olin koko ajan rakentamisessa mukana, ja se auttoi paljon kun päätöksiä oli tehtävä lennosta. Silti mitä enemmän valintoja voi tehdä reilusti hyvissä ajoin – vaikkapa valita keittiönhanan jo maanrakennustöiden aikaan – auttaa myöhemmin. Loppuvaiheessa voi olla jo liian väsynytkin pohtimaan yksityiskohtia.

Joutsenmerkin erityisvaatimuksista huolimatta Villa Roiha valmistui yksilölliselle pientalolle kohtuullisessa ajassa. Maanrakennustyöt aloitettiin elokuussa 2016, harjakaisia vietettiin seuraavan vuoden kesäkuussa ja muuttamaan päästiin kesällä 2018.

Villa Roiha harjakaisten aikaan kesäkuussa 2017.
Tältä tontilla näytti alle vuoden rakentamisen jälkeen kesäkuussa 2017. Muuttovalmiiksi talo rakentui vajaassa kahdessa vuodessa.

Energiaa Villa Roihassa säästyy eristyskyvyltään erinomaisten EPS-harkkojen lisäksi esimerkiksi aurinkopaneelien- ja keräimien, maalämmön ja lämpöä varastoivien niin sanottujen ”energiapaalujen” ansiosta. Talon osittain kokeellisista teknisistä ratkaisuista on aiemmin kirjoittanut esimerkiksi Ilta-Sanomat.

– Nostan myös hattua HEVI kivitaloille rohkeudesta lähteä mukaan, Roiha kiittelee.

Ensimmäinen uunista ulos

Kohde oli myös runkomateriaalin toimittaneen ja rakennesuunnittelusta vastanneen HEVI kivitalojen ensimmäinen Joutsenmerkki-kohde, mutta viimeiseksi se ei jää.

– Joutsenmerkki-kiinnostus heräsi meillä konkreettisesti vuonna 2015 Vantaan asuntomessuilla, kun Joutsenmerkin henkilöstöä oli vierailemassa tuolloisessa messutalossamme. Keskustelimme aiheesta ja muun muassa siitä, miten hienoa olisi joskus toteuttaa Joutsenmerkitty asuntomessukohde, muistelevat HEVI kivitalojen toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen ja luova johtaja Piia Pöyhönen.

Jo saman vuoden syksyllä alkoi Roihien omakotitalon suunnittelu. Sami Roiha keskusteli Joutsenmerkityn omakotitalon rakentamisesta usean talotehtaan kanssa ja HEVI kivitaloilla asiasta innostuttiin, vaikka monet muut olivat varovaisia. HEVI kivitaloilla Roihien visio ja Joutsenmerkin vaatimukset koettiin erinomaisesti yrityksen arvoihin ja toimintatapoihin sopiviksi.

– Ensivaikutelma Joutsenmerkin kriteeristöstä oli haasteellinen, mutta ehdottomasti tavoittelemisen arvoinen. Ympäristöasiat, sisäilma, päästöttömyys ja energiatehokkuus ovat asioita, joiden puolesta olemme rakennusalalla toimineet alusta alkaen.

Suomen ensimmäisen Joutsenmerkityn omakotitalon Villa Roihan julkisivu valmiina.
Villa Roihan valkeita rappauksia täydentää aidot puunsävyt. Julkisivun ilme määräytyi pitkälti kaavamääräysten kautta.

Talovalmistajalle myönnettiin hiljattain Joutsenmerkin peruslupa. Lupa tarkoittaa, että rakentajalla on Joutsenmerkkiin tähtäävissä projekteissaan samat projektinhallintaa, ostoja ja laadunvarmistusta koskevat menettelyt. HEVI kivitalojen ensimmäinen perusluvan mukainen kohde on jo selvillä: Kirkkonummelle nousee 14 erillistalon ja 4 paritalon kokonaisuus, As Oy Sundsbergin Villat.

– Sundsbergin Villojen ennakkomarkkinointi alkoi syyskuussa 2019, ja suuren kiinnostuksen myötä rakentaminen käynnistyy nopealla aikataululla vielä kuluvan vuoden vaihteessa. Hankkeen arvioitu valmistumisaika on maaliskuussa 2021, Piia Pöyhönen kertoo.

Havainnekuva Kirkkonummelle rakennettavasta Sundsbergin Villat -kohteesta.
Kirkkonummen Sundsbergiin rakentuu yhteensä 22 asunnon kivitalokortteli.

Kohteesta suunniteltiin alusta alkaen Joutsenmerkittyä, jo ennen kuin Roihien talolle oli merkkiä myönnetty. Tarkempaa tietoa kivitalokorttelista löytää kohteen ennakkomarkkinointiesitteestä.

– Jatkossa tulemme aloittamaan uusia Joutsenmerkittyjä pientalohankkeita vuosittain useita. Pyrimme näin osaltamme vaikuttamaan tulevaisuuden rakennuskannan ympäristökuorman minimointiin.

Myös HEVI kivitalojen kiinnostuksen neljä vuotta sitten herättänyt ajatus Joutsenmerkitystä asuntomessukohteesta on konkretisoitumassa: merkkiä kantava messutalo on nyt suunnittelupöydällä.

Yhdessä ympäristön puolesta

Vaikka kaavamääräykset hieman rajoittivat Roihien mielikuvitusta talon julkisivun suhteen, harkitun persoonallisia ratkaisuja löytyy sisätiloista. Huolellinen suunnittelu ja yhteistyö oli siis tarpeen sekä ympäristöseikkojen että paikoin tavanomaisesta poikkeavan sisustuksen takia.

– Meillä on paljon epäsuoraa valaistusta, jonka rakenteellinen toteuttaminen on vähän haastavampaa. Muita erikoisempia ratkaisuja ovat esimerkiksi niin kutsutut leijuvat portaat ja sisätilojen liukuovet, Sami Roiha kertaa.

Villa Roihan sisätiloja.
Vain seinästä tuettu ”leijuva portaikko” on näyttävä ilmestys.

– Sauna on tietysti yksi suosikkipaikoista talossa, kuten varmaan monessa kodissa. Suojaisa terassi on myös todella mukava. Lapsille suurimpia ilonaiheita ovat varmasti läheinen leikkikenttä ja uudet kaverit.

Julkisivun värimaailma toistuu myös Villa Roihan valoisissa sisätiloissa.

Vaikka Roihat tekivät työmaalla paljon omin käsin, ainutlaatuiseen projektiin tarvittiin tietysti myös sitoutuneita ja ammattitaitoisia kumppaneita. Hankkeessa olivat mukana muun muassa:

Rakennusprojektin vaiheisiin, suunnitteluratkaisuihin ja lopputulokseen voi tutustua Roihien ylläpitämässä Joutsentalo-blogissa tai Instagramissa.

Joutsenmerkki toivottaa onnea uuteen kotiin ja menestystä uusiin Joutsenmerkki-projekteihin!

Kuvat: Sami & Salla Roiha ja HEVI kivitalot