Ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo nousee Kaarinaan

Sami ja Salla Roiha rakentavat unelmiensa omakotitaloa Kaarinaan. Projekti eroaa kaikista muista vastaavista, sillä sen tavoitteena on saada Suomen ensimmäinen Joutsenmerkki omakotitalolle.

Elokuun ensimmäinen päivä kaivuri saapui tontille ja omakotitalon rakentaminen lähti vauhtiin. Tätä eivät Sami ja Salla olleet vielä jokunen vuosi sitten voineet kuvitellakaan, sillä talon rakentaminen ei todellakaan kuulunut heidän suunnitelmiinsa.

-En ole juurikaan rakentanut mitään, ja kieltämättä jännitti onko peukalo keskellä kämmentä, IT-alalla projektipäällikkönä toimiva Sami nauraa. Mutta miten tässä tilanteessa sitten ollaan?

Roihat etsivät asuntoa, jossa olisi heidän 1- ja 3-vuotiaille lapsilleen ja Vili-koiralle hyvä piha ja enemmän tilaa. Asuntoa ei tullut vastaan. Erään asuntonäytön jälkeen lapset nukkuivat autossa ja pariskunta näki ajelullaan tyhjän, kivan tontin. Tontilla oli mies, jonka kanssa Sami hetken mielijohteesta meni juttelemaan.

-Kyseessä oli kaupungin tontti, jonka mies oli saanut arvonnassa. Hän ei kuitenkaan ollut varma, ryhtyykö rakentamaan. Annoin hänelle yhteystietomme, jos hän peruuttaa tonttikaupan. Olin myös yhteydessä kaupunkiin. Monien vaiheiden jälkeen olimmekin yhtäkkiä tämän kyseisen tontin omistajia!

Joutsenmerkki vakuutti

Tontin saamisen jälkeen alkoi monenlainen selvitystyö: talotoimittajien tapaamiset, rakennusblogeihin tutustuminen, omakotitalorakentajan oppaiden ja kirjojen lukeminen jne.

-Aika nopeasti tajusimme, että emme löydä sopivaa valmistaloa, vaan tarvitsemme arkkitehdin suunnittelemaan haaveidemme talon. Lempäälässä asuvan arkkitehdin Eevamaria Timlinin talot kolahtivat meille, kemiamme kohtasivat ja siitä alkoi yhteistyö, Salla kertoo.

Samin ja Sallan haavetalo on tyylikkään ajaton, elegantti ja toiminnallinen.

-Rakentamisen laatu on meille myös äärimmäisen tärkeää. Kun kerran projektiin lähdimme, haluamme tehdä homman kunnolla. Minulla on aika suunnitelmallinen luonne, ja olin ajatellut teettää eri työvaiheiden suunnitelmat sekä valita ja kilpailuttaa useimmat laitteistot ja materiaalit jo ennen kuin tontilla tapahtuu yhtään mitään, Sami kertoo.

-Törmättyäni Joutsenmerkkiin innostuin valtavasti, sillä ymmärsin, että merkki vaatii talotoimittajalta ja tarvittavilta urakoitsijoilta paljon normaalia tarkempaa dokumentointia ja useita laatumittauksia. Näin voisimme luottaa siihen, että saisimme takuuvarmasti laadukkaasti rakennetun, terveellisen ja ympäristöystävällisen talon.

-Toki tarvittiin myös rohkeutta ja hieman turkulaista itsepäisyyttä, jotta uskalsimme tähän ensimmäisenä Suomessa ryhtyä, Roihat hymyilevät.

HEVI kivitalojen pilottihanke

Tällä hetkellä Suomessa toimivat talotoimittajat eivät vielä toimita Joutsenmerkittyjä taloja. Roihan perheen talotoimittajaksi valikoitui HEVI kivitalot, joka innostui pilotoimaan Suomen ensimmäistä Joutsenmerkki-omakotitaloprojektia.

Kuten moni muukin asia Samin ja Sallan projektissa, vastaava mestari Rauli Lautkankare löytyi googlettamisen ja juttelemisen kautta. Rauli itse rakentaa parhaillaan Suomen ensimmäistä Joutsenmerkittyä mökkiä Lokalahdelle.

Rakentamista on nyt takana kuukauden päivät. Sami ja Salla ovat jo huomanneet, että projekti sitoo heitä yhteen entistä tiiviimmin. Sami on opintovapaalla ja on paljon päivisin rakennuksella. Hoitovapaalla oleva Salla ja lapset vievät työmiehille joka päivä kahvia ja evästä. Illat ja viikonloput ovat perheaikaa – näin on perheessä päätetty!

Joutsenmerkitty talo

  • kriteerit perustuvat elinkaariajatteluun
  • energiatehokas
  • sisäilma on hyvä
  • talossa käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä

Lisätietoa