Joutsenmerkityn rakentamisen kasvu jatkuu – tuplasti taloja parissa vuodessa

Joutsenmerkittyjen rakennusten lukumäärä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Pohjoismaissa on nyt yli 12 000 Joutsenmerkittyä asuntoa, taloa tai julkista rakennusta – ja yli 22 000 lisää on tulossa.

Joutsenmerkittyjen asuntojen, talojen, koulujen ja päiväkotien lukumäärä kaksinkertaistui Pohjoismaissa vuosien 2018 ja 2019 aikana. Valmistuneita tai rakenteilla olevia kohteita on yhteensä jo 34 700.

Viime vuosiin mahtuu useita Joutsenmerkityn rakentamisen merkkipaaluja Suomessakin. Elokuussa 2019 myönnettiin Suomen ensimmäinen Joutsenmerkki omakotitalolle, ja ensimmäinen koulurakennus seurasi pian perässä. Merkki myönnettiin Savon ammattiopiston ja Ylä-Savon ammattiopiston Iisalmen yhteiskampukselle tammikuussa 2020.

– Edelläkävijöitä tarvitaan, ja Iisalmen kampus on tärkeä päänavaus. Monelle muullekin tulevalle koulurakennukselle tavoitellaan nyt Joutsenmerkkiä. Rakennusten ympäristövaikutuksiin ja sisäilman laatuun kiinnitetään selvästi aiempaa enemmän huomiota, kommentoi tuolloin Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomi Oy:n toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Jatkoakin on jo luvassa, sillä Savon koulutuskuntayhtymä rakennuttaa merkkiä tavoittelevia kampuksia myös Varkauteen ja Kuopioon. Vielä vuoden 2020 syksyllä on valmistumassa myös Suomen ensimmäiset Joutsenmerkityt peruskoulut Iihin ja Kalajoelle. Ensimmäinen päiväkoti ansaitsi merkin jo vuonna 2017.

Vuokrataloja ja omistusasumista

Myös yhä useampi kerrostalo rakennetaan Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti. Esimerkiksi Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asunnot on sitoutunut rakennuttamaan kaikki uudet kohteensa Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti.

Rakennusliike JM Suomi puolestaan rakentaa Joutsenmerkittyjä omistusasuntoja, joista ensimmäiset valmistuvat toukokuussa 2020 Helsingin Pasilaan. Joutsenmerkittyjä pientalojakin on luvassa lisää, sillä Suomen ensimmäisen Joutsenmerkityn omakotitalon runkomateriaalit toimittanut HEVI Kivitalot rakentaa jo muitakin merkkiä tavoittelevia kohteita.

Joutsenmerkitty rakentaminen on kaksinkertaistunut vuosina 2018-2020.

Pienemmät päästöt sekä ilmastoon että sisäilmaan

Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu- ja päiväkotirakennuksille, kesämökeille ja asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille. Merkin vaatimuksissa ovat esillä muun muassa energiatehokkuus, sisäilman laatu, rakennusmateriaalien jäljitettävyys ja jätteiden kierrätys.

Esimerkiksi vuonna 2018 valmistuneen, NCC:n VAV Asunnoille rakentaman Joutsenmerkityn asuinkerrostalon hiilijalanjälki oli vertailussa viidenneksen tavanomaisesti rakennettua pienempi. Työmaan jätteistä kierrätettiin yli 70 prosenttia.

Myös Joutsenmerkin kriteerien vaikutusta sisäilmaan on tutkittu. Vuonna 2019 julkaistussa väitöskirjassa Joutsenmerkityn päiväkodin sisäilmassa todettiin vertailukohteita vähemmän haitallisia kemikaaleja.

Lue lisää Joutsenmerkitystä rakentamisesta.