Joutsenmerkki ja meri

Maailman merien päivä muistuttaa meriin liittyvistä ajankohtaisista haasteista.

”Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa.” – Muumipappa ja meri

Vuosittain kesäkuun 8. päivänä vietetään YK:n yleiskokouksen julistamaa maailman merien päivää, jolla halutaan kiinnittää huomiota merien elintärkeään rooliin kaiken elämän ylläpitämisessä.

Tove Janssonin klassikkokirjassa Muumipappa etsi tarkoitustaan meren ääreltä. Meret innoittavat Joutsenmerkkiäkin, nimittäin varjelemaan ihmiskunnan ainoaa kotia ja sen meriä. Kaikkea tehtävää ei vielä ole tehty, eikä siinä puuhassa liiaksi tungosta ole.

Merkittävät meret

Joidenkin arvioiden mukaan maapallon valtameret tunnetaan jopa lähiavaruutta huonommin. Meret vaikuttavat muun muassa lämpötiloihin, sääilmiöihin, ruoantuotantoon ja hengittämäämme happeen. Valtameret myös peittävät 2/3 maapallon pinta-alasta, joten suojeltavaa riittää.

Joutsenmerkki suojelee vesistöjä muun muassa rajoittamalla kemikaalipäästöjä ja mikromuovien käyttöä sekä vaatimalla helposti kierrätettäviä pakkauksia ja jätevesien asianmukaista puhdistusta.

Hyvää maailman merien päivää!

Lisätietoa Joutsenmerkistä ja vesistöistä löydät esimerkiksi näistä artikkeleista: