Rainbow-tuoteperheessä Joutsenmerkitty vaihtoehto muovisille vanupuikoille

Monien kertakäyttömuovituotteiden myyntikielto hyväksyttiin Euroopan parlamentissa lokakuussa 2018. Tuotevalmistajat ja jälleenmyyjät ovat jo ottaneet askelia muovin poistamiseksi kertakäyttötuotteista. Maaliskuun kuukauden tuotteemme onkin muoviton ja Joutsenmerkitty vanupuikko.

Muovista valmistetut kertakäyttöastiat, pillit ja vanupuikot ovat jäämässä EU:ssa historiaan. Useimmille tuotteille on kuitenkin jo markkinoilla muoviton vaihtoehto, joista monille on myönnetty Joutsenmerkki. EU:n myyntikielto astuu toteutuessaan voimaan vuonna 2021, mutta Joutsenmerkityt tuotteet vastaavat tulevaa lainsäädäntöä jo nyt.

Pohjoismainen ympäristömerkintä tiukensi kertakäyttöisten ruoka-astioiden, aterimien ja pillien kriteerejä jo ennen Euroopan parlamentin päätöstä. Kyseiset tuotteet eivät voi saada Joutsenmerkkiä, jos ne sisältävät muovia.

S-ryhmän luomupuuvillaiset Rainbow-vanupuikotkin ovat jo täysin muovittomia. Sekä puikon varsi että tuotteen myyntipakkaus on valmistettu FSC-sertifioidusta paperista

– Joutsenmerkin kriteerit ovat ajassa kiinni. Esimerkiksi vastaavia kemikaalivaatimuksia saattaa tulla myöhemmin lainsäädännönkin vaatimuksiksi. Merkin vaatimukset ovat siis edelläkävijöitä, toteaa S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman.

Vanupuikkojen Joutsenmerkin edellytykset määritellään hygieniatuotteiden kriteeridokumenteissa. Varsien tulee olla valmistettu uusiutuvista raaka-aineista ja vanun luonnonmukaisesti tuotetusta, kloorivalkaisemattomasta puuvillasta. Myös puikossa käytettävälle puulle tai paperille on omat vaatimuksensa.

Pienistä puroista suuria säästöjä

Vaikka esimerkiksi kertakäyttöiset aterimet on usein helppo korvata uudelleenkäytettävillä tuotteilla, hygieniatuotteissa kertakäyttöisyys on usein valitettava mutta välttämätön ominaisuus. Silloin Joutsenmerkki takaa, että tuotteen ympäristökuormitus on minimoitu, aina alkutuotannosta kierrätettävyyteen.

– On kiva voida sanoa asiakkaalle, että meidän tuoteperheestämme tällainen ympäristön kannalta parempi vaihtoehto löytyy. Olemme laskeneet, että Rainbow-vanupuikkomme säästivät viime vuonna yhteensä noin 1,5 miljoonaa muovikassia vastaavan määrän muovia, Forsman jatkaa.

Vaikka yksi vanupuikko voi tuntua pisaralta meressä, onkin syytä muistaa, että niitä kulutetaan valtavia määriä. Kun vuonna 2017 useat brittiläiset supermarket-ketjut ilmoittivat myyvänsä jatkossa ainoastaan biohajoavia vanupuikkoja, muovijätteen vähentämistä edistävä City to Sea -järjestö arvioi kertakäyttöisten muovituotteiden tuotannon vähentyneen 320 tonnilla vuodessa.

Vain vanupuikoista.

Kuvat: Mikael Heiskanen, S-ryhmä/foodie.fi