Oulun Baarin Joutsenmerkitty Pesukunkku-autopesula

Joutsenmerkki Oulun Baarin Pesukunkku-autopesulalle

Oulun Baari on vuonna 1990 perustettu perheyritys, joka pyörittää liikenneasemaa Oulun Maikkulassa. Aseman uudistuksessa ympäristöarvoihin on panostettu, autopesulaa myöten.

Oulun Baarin liikenneasemaa remontoitiin ja laajennettiin viime vuonna kattavasti. Aseman yhteydessä toimii Pesukunkku-autopesula, joka uusittiin myös täysin.

Pesulalle päätettiin myös hakea Joutsenmerkkiä. Merkki asettaa vaatimuksia esimerkiksi vedenkulutukselle, kemikaalien käytölle ja päästöille.

– Vierailimme Ruotsissa pesulayrittäjällä, jolla on kaksi samanlaista pesukonetta, joita meille oltiin hankkimassa. Hänellä oli myös vedenkierrätysjärjestelmä. Päätettiin, että tämä laitetaan meillekin, Oulun Baarin talouspäällikkö Jussi Jaakkola kertoo.

Joutsenmerkki rajoittaa pesussa käytettävän puhtaan veden määrän 90 litraan autoa kohti. Tavallisesti vettä voi kulua moninkertaisesti enemmän. Käytännössä matalaan vedenkulutukseen päästään puhdistamalla ja kierrättämällä pesuvettä. Joutsenmerkki rajoittaa myös pesulasta viemäriverkostoon päätyviä päästöjä.

Oulun Baarin talouspäällikkö Jussi Jaakkola. Kuva: Oulun Baari
Jussi Jaakkola on perheyritys Oulun Baarin toista sukupolvea.

Parempi pesutulos tarkalla annostelulla

Pesukunkku on tyypiltään pesukatu, eli auto kulkee hihnalla pesulan läpi muutamassa minuutissa. Vedenkierrätysjärjestelmällä varustettu pesula on ollut käytössä nyt nelisen kuukautta.

– On ainakin huomattu, että järjestelmä todella toimii. Meillä on tällä hetkellä tuoreveden kulutus noin 40 litraa autoa kohti. Ensimmäisissä testipesuissa se oli vielä 110 litraa. Ollaan opittu, missä kohdissa voidaan säästää vettä, Jaakkola kertoo.

Automaattisessa autopesulassakin on paljon hienosäätämistä. Esimerkiksi toimintojen ajoitusta ja kemikaalien annostelua säätämällä voidaan paitsi parantaa pesutulosta, säästää myös ympäristöä.

– Ei ole pesutuloksenkaan kannalta hyvä, jos pesukemikaalia on liikaa. Huuhtelussa on tärkeää, että pystytään mahdollisimman pitkälle huuhtelemaan autoa puhdistetulla vedellä. Myös ajoitukset ovat tärkeitä. Laitteiston on mitattava auto oikein, ettei kemikaalia valu autosta ohi.

Pesukunkun pesulaitteiston on toimittanut suomalaiseen Pineline Groupiin kuuluva Euro Car Wash. Pinelinella on kattava valikoima Joutsenmerkittyjä autonpesuaineita, joita luonnollisesti käytetään myös Pesukunkussa.

Pesukunkku-autopesulaan tunnelmaa luo energiatehokas LED-valaistus. Kuva: Oulun Baari

Diskotunnelmaa autopesulassa

Uusi pesukatu on saanut asiakkailta hyvän vastaanoton. Ympäristöystävällisyys ei tule pesutuloksen kustannuksella.

– Asiakkaat ovat tykänneet ja ympäristöystävällisyydestä on oltu kiinnostuneita. On kuulunut sellaistakin palautetta, että meidän pesukatumme on valittu ihan sen takia.

Hyvää palautetta on saatu myös itse pesukokemuksesta. Pesuhallissa on energiatehokkailla LED-valoilla toteutettu tunnelmavalaistus.

– Hallissa on vähän sellaista diskotunnelmaa. Korona-aikana kun ei pääse ravintolaan, nyt pääsee diskoon autopesussa!

Remontin ja laajennuksen yhteydessä liikenneaseman katolle asennettiin myös aurinkopaneelit, jotka tuottavat 8–10 prosenttia aseman sähköstä. Loput hankitaan vihreänä uusiutuvana sähkönä. Sähköautojen latauspiste asemalla on ollut jo useamman vuoden.