Lapsi joen rannalla

Kesä ja kemikaalit

Meidän perhe suuntaa monen muun suomalaisen tapaan kesällä myös mökille, saareen järven keskelle. Tykkäämme myös retkeillä koko perheen voimin. Vaikka lomalla heitetään arki nurkkaan, ihan kaikkia arjen käytäntöjä ei kannata unohtaa. Pienet teot auttavat pitämään luonnon puhtaana.

Luonnossa pääsee ihanasti pois arjen kiireistä ja ajatuksista. Luonnossa oleilu myös lisää hyvinvointiamme.

Tässä meidän perheen vinkkilista mökkeilijöille ja retkeilijöille:

  • Vie mökille Joutsenmerkityt tiskiaineet ja muut pesu- ja puhdistusaineet.
  • Retkellä tai mökkeillessä älä koskaan tiskaa astioita rantavedessä, vaan aina kuivalla maalla, jotta pesuaineet eivät pääse suoraan vesistöihin. Ympäristöystävällisimmätkään pesuaineet eivät tee hyvää vesistöissä.
  • Muista suojautua auringolta: varjo, vaatteet ja aurinkorasva ovat kaikki tärkeitä. Osta aurinkorasva Joutsenmerkittynä niin vältät hormonitoimintaa häiritsevät kemialliset UV-filtterit ja vesieliöille vaarallisen fysikaalisen filtterin sinkkioksidin.
  • Pese matot kuivan maan matonpesupaikoilla, älä vesistöissä, sillä vesistöt eivät tykkää edes siitä ympäristöystävällisimmästäkään pesuaineesta. Ja käytä pesuun esimerkiksi Joutsenmerkittyä pesuainetta.
  • Roskat eivät kuulu luontoon. Jos olet jaksanut kantaa jotain eväspaikalle, jaksat kantaa sen myös kotiin. Muovi ei käytännössä hajoa koskaan. Jos joku onneton eläin ei siihen ensin sotkeennu, hajoaa se ajan kanssa pieniksi mikromuovikappaleiksi.

Ja lopuksi ehkä se kaikkein tärkein vinkki: lähtekää nauttimaan luonnosta, lähelle tai kauas, pidemmäksi aikaa tai ihan vain hetkeksi kerrallaan.

Kirjoittaja Terhi Uusitalo on Joutsenmerkin kemikaaliasiantuntija.