Kriteerityön pauloissa: Joutsenmerkityille pyykinpesuaineille uudet vaatimukset

Vuoden rupeama on ohi ja uusitut kriteerit Joutsenmerkityille tekstiilien pesuaineille on julkaistu.

Projekti on ollut mielenkiintoinen ja olemme ylpeitä sen tuloksesta: ihka uusista tiukoista Joutsenmerkki-vaatimuksista pyykinpesuaineille ja tahranpoistoaineille, joissa on nyt huomioitu raaka-aineiden alkuperä ja pakkausten kierrätettävyys.

Kriteereitä uusittaessa saa sukeltaa syvälle ympäristö- ja vastuullisuusasioiden maailmaan. On mielenkiintoista kaivaa tietoa ja käydä keskusteluja esimerkiksi valmistajien, kierrättäjien ja järjestöjen kanssa.

Pyykinpesuaineiden projekti aloitettiin selvittämällä, missä elinkaaren vaiheissa on vielä mahdollista saada aikaan ympäristöparannuksia.

Kemikaalivaatimuksissa Joutsenmerkki on tehnyt jo pitkään paljon työtä ja vaatimukset ovat hyvällä tasolla. Tiukat rajat esimerkiksi ainesosien hajoavuudelle ja ekotoksisuudelle takaavat, että Joutsenmerkitty tuote on ympäristön kannalta hyvä valinta.

Tehokkuutta matalissa lämpötiloissa

Joutsenmerkitty tuote on myös tehokas matalissa lämpötiloissa eli se pesee testatusti puhtaaksi kirjopyykin 30 asteessa ja valkopyykin 40 asteessa. Kuluttaja voi siis pestä pyykkinsä matalammissa lämpötiloissa ja pienentää siten pyykinpesun ilmastovaikutusta (josta suurin osa tulee pesukoneen pyörittämisestä ja raaka-aineiden valmistuksesta).

Raaka-aineiden alkuperän ja pakkausten osalta huomattiin, että parannuksia voitaisiin saada aikaan.

Koska kaikkeen raaka-ainetuotantoon liittyy ongelmia, Joutsenmerkki ei halua edistää uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä, jos ne eivät samalla ole kestävästi tuotettuja. Tätä ongelmaa on uusituissa kriteereissä ratkottu kahden vaatimuksen avulla.

Ensinnäkin vaaditaan, että tuotteita valmistavalla yrityksellä on oltava politiikka, jolla edistää kestävästi tuotettujen uusiutuvien raaka-aineiden hankintaa. Toiseksi kriteereissä on vaatimus, että kaiken palmuöljystä peräisin olevan raaka-aineen on oltava RSPO-sertifioitua. Vielä muutama vuosi sitten tämä oli monien mukaan mahdotonta, nyt vaihtoehtoja on olemassa, kunhan niitä osaa vaatia.

Vaatimuksia pakkauksille

Pakkauksissa päädyttiin siihen, että Joutsenmerkki haluaa edistää pakkausten kierrätettävyyttä sekä kierrätetyn materiaalin käyttöä pakkauksissa. Kierrätettävyyden edistämiseksi asetettiin vaatimuksia muun muassa etiketin koolle ja materiaalille ja sallituille muovimateriaaleille. Lisäksi kiellettiin silikonin käytön korkeissa ja pakkausten värjääminen carbon black -pigmentillä.

Kiertotalouden näkökulmasta on kuitenkin tärkeää, että kierrätettävien pakkausten materiaalit saadaan uudelleen käyttöön. Tätä varten kriteereihin lisättiin vaatimus, että muovipakkauksessa on käytettävä 50 % kierrätettyä muoviraaka-ainetta ja kartonkipakkauksissa 90 % kierrätyspahvia.

Vaikka kriteerit tehdään aina yhteistyössä sidosryhmien kanssa ja prosessiin kuuluu avoin lausuntokierros, on silti jännittävää nähdä, miten ne otetaan vastaan ja toimivat käytännössä. Nyt luvanhaltijoilla on 1,5 vuotta aikaa tehdä tarvittavat muutokset tuotteisiinsa ja hakea Joutsenmerkkiä uudestaan. Uudet valmistajat ovat myös tervetulleita testaamaan kriteereitä ja hakemaan Joutsenmerkkiä tuotteilleen.

Tutustu kriteereihin

Kirjoittaja Terhi Uusitalo on Joutsenmerkin pohjoismainen tuoteryhmäpäällikkö, joka on vetänyt tekstiilien pesuaineiden kriteerien kehitysprojektia. Uusitalo käyttää pyykinpesussa aina hajustamattomia Joutsenmerkittyjä tuotteita ja rakastaa ulkona auringossa kuivuneen pyykin tuoksua.