Muoviton maaliskuu

Muovi on noussut päivän puheenaiheeksi. On mikromuovia, merien muovilauttoja ja muovien kemikaaleja. Myös Joutsenmerkki pohtii paljon muoviasioita, ja esimerkiksi Joutsenmerkityssä kosmetiikassa mikromuovi on ollut kielletty jo vuosia.

Muovi on kestävä ja kevyt raaka-aine ja loistava materiaali tiettyihin asioihin. Sen kertakäyttöisyys on kuitenkin ongelma. Jopa 95 % muovista käytetään vain kerran ja heitetään sen jälkeen pois. Muovista tulee liian usein huonosti hyödynnettävää jätettä liian lyhyen elämän jälkeen.

Pakkausten kierrättäminen ja kierrätysmateriaalien käyttö lisääntyy hitaasti, vaikka EU-komissio vaatii uudessa muovistrategiassaan, että vuonna 2030 kaiken muovin voi kierrättää. Pinnan alla kuhisee paljon. On kaikenlaisia pilotteja ja kampanjoita, esimerkiksi merien muovijätteistä valmistetusta shampoopullosta kokonaan kierrätysmuovista valmistettuun puhdistusainepulloon. Kun näitä tutkii tarkemmin, saa valitettavasti nopeasti huomata, että kyse on yksittäisistä piloteista ja projekteista eikä tuotannossa käytössä olevista systeemeistä.

Musta väri haittaa kierrätystä

Pesu- ja puhdistusaineet pakataan muovipulloihin, jotka käytön jälkeen heitetään pois. Pakkaus on pahimmillaan hyvin lyhytikäinen ja täysin kertakäyttöinen: öljystä jalostetaan muovia, josta valmistetaan muovipullo, joka käytön jälkeen päätyy kaatopaikalle tai poltetaan energiaksi. Vaikka yhden käsiastianpesuaineen pullo on aika pieni asia, ostetaan pesu- ja puhdistusaineita Suomessa vuosittain 60 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa lukuisia muovipulloja ja suurta määrää jätettä.

Nestemäiset pesu- ja puhdistusaineet on toistaiseksi järkevä pakata muoviin, mutta näiden pakkausten olisi oltava kierrätettäviä. Kierrätystä haittaavat mm. musta väri tai liian suuri tai materiaaliltaan väärä etiketti. Muovipakkausten kierrätetyn muovin osuutta tulisi myös lisätä.

Näiden ongelmien vuoksi Joutsenmerkin uusissa käsiastianpesuainekriteereissä ollaan asetettu uudenlaisia pakkausvaatimuksia. Ensiksi: kierrätetyn materiaalin käytöstä saa etua. Toiseksi: edistetään pakkausten kierrätettävyyttä. Tämän vuoksi vaaditaan, että esimerkiksi käsitiskiainepullojen tulee olla valkoisia tai läpinäkyviä ja käytettyjen muovilaatujen tulee olla sellaisia, joille on jo olemassa kierrätysmenetelmät ja markkinat kierrätetylle materiaalille (PE, PP ja PET).

Hyvää muovitonta maaliskuuta ja myös sen jälkeisiä kuukausia kaikille! Käytetään muovia järkevästi ja kierrätetään käyttämämme muovi tehokkaasti!

Kirjoittaja Terhi Uusitalo toimii Joutsenmerkin asiantuntijana.