Näin voit sijoittaa Joutsenmerkittyihin sijoitusrahastoihin
Oletko kiinnostunut vastuullisesta sijoittamisesta? Ensimmäiset sijoitusrahastot ovat nyt saaneet pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin. Joutsenmerkin Terhi Uusitalo selvitti, miten sijoittaminen niihin onnistuu. Tässä vinkit käyttöösi.
Muistan vuosia sitten kysyneeni pankista eettisestä ja ympäristöystävällisestä sijoittamisesta. Vastaus oli, että onhan se mahdollista, mutta ei tuota mitään. Sen sijaan minulle tarjottiin rahastoa, jonka listoilla komeili mm. tupakkateollisuus. Rahastosäästäminen jäi silloin aloittamatta.
Haluan, että säästöni ovat turvassa ja voivat hyvin. Uskon, että parhaiten ne ovat turvassa, kun ne on sijoitettu vastuullisesti ja sellaisiin kohteisiin, jotka pärjäävät myös tulevaisuuden maailmassa esimerkiksi ilmastonmuutoksen pahentuessa. Minulle on myös tärkeää, etteivät euroni tue ihmisoikeusloukkauksia tai ympäristörikoksia.
Olenkin seurannut innoissani vierestä, kun kollegani ovat kehittäneet kriteereitä Joutsenmerkityille rahastoille. Vielä hienompaa oli kuulla, että usea rahasto hakee Joutsenmerkkiä ja että kolmea niistä saa nyt myös Suomesta.
Näin onnistut
Päätin selvittää, miten saisin sijoitettua Joutsenmerkittyihin rahastoihin. Laitoin sähköpostia kahteen pankkiin, joissa minulla on tili ja Handelsbankeniin, jonka Kestävä energia -rahasto on Joutsenmerkitty. Lähestyin myös Swedbankia, joka Suomessa ei palvele yksityisasiakkaista, mutta jolla on valikoimassaan kaksi Joutsenmerkittyä rahastoa.
Omat pankkini eivät minua valitettavasti voineet auttaa. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että Handelsbankenin kautta voisin aloittaa rahastosäästämisen joko avaamalla tilin heille tai merkitsemällä heidän kauttaan Joutsenmerkittyä rahastoa oman pankkini tunnuksilla. Kertamerkintä on tosin tällöin 500 euroa. Aika suuri summa tavalliselle tallaajalle. Saisin raportin sijoitukseni arvonkehityksestä automaattisesti kuuden kuukauden välein tai halutessani pyytämällä konttorista. Jos avaisin tilin pankkiin, saisin toki itse päättää summan, jolla rahastoa merkitsen.
Swedbankin rahastoja voi Suomessa merkitä muutaman tahon kautta. Nordnetissä ja Elite Varainhoidossa asiakkuuden avaaminen ja rahastojen merkitseminen onnistuu kätevästi netin kautta ja ainakin Nordnet myy myös Handelsbankenin Joutsenmerkittyä rahastoa. Näissä voi tehdä sekä kertamerkintöjä että säästää kuukausittain. Aktiassa taas voi käydä paikan päällä tekemässä sopimuksen, jonka jälkeen rahastosäästäminen tapahtuu suoramaksuna omasta pankistani. Summankin näissä voi valita aika vapaasti itse. Nordnetissä esimerkiksi minimisumma on 15 euroa.
Joutsenmerkitty sijoittaminen on siis mahdollista ja onnistuu onneksi ilman pankinvaihtoa. Se on suurempi operaatio, johon vaikuttavat monet muutkin asiat kuin pankin tarjoamat rahastot. Kätevintä tietysti olisi, jos oma pankkini hakisi Joutsenmerkkiä yhdelle tai useammalle rahastolleen, jolloin säästyisin useammalta asiakkuudelta. Sitä odotellessa täytyy päättää, miten nyt ryhdyn pelastamaan maailmaa vähän joka tilipäivä.
Kirjoittaja Terhi Uusitalo toimii Joutsenmerkin asiantuntijana, mutta on kuluttajana kiinnostunut sijoittamaan Joutsenmerkittyihin sijoitusrahastoihin.