Ihmistä isompi kädenjälki

Sijoitusrahasto kiikutti rahansa kestävämpiin sijoituskohteisiin. Tulos parani. Raha on valtaa myös ympäristöasioissa.

Aika ajoin kansalaisia muistutellaan, ettei rahoja kannattaisi makuuttaa käyttötileillä. Säästöt pitäisi laittaa töihin, esimerkiksi rahastoihin sijoittamalla.

Pelkästään sijoitusten turvin harva pääsee viettämään varhaiseläköityneen vapaaherran elämää. Mutta miksipäs sitä ei laittaisi euroja poikimaan, jos on niin onnekas, että sukanvarressa on mitä sijoittaa.

Varsinkin jos sijoituksillaan voi pelastaa vähän maailmaa. 30. tammikuuta Helsingin Sanomissa kirjoitettiin rahastosta, jonka tuotto kääntyi kasvuun, kun sijoitukset siirrettiin kestävää kehitystä edistäviin kohteisiin.

Kuluttamisen vastuullisuudesta ja ympäristökuormituksesta puhutaan enemmän kuin koskaan. Moni kiinnittääkin entistä enemmän huomiota jokapäiväisten valintojensa päästöihin. Erityisesti hiilijalanjälkeen.

On silti ehkä turha haaveilla maailmasta, jossa jokainen kulutuspäätös tehtäisiin täysin rationaalisesti ja aitoihin tarpeisiin perustuen.

Osakekauppoja kuitenkin harkitaan enemmän kuin t-paitoja ja proteiinipatukoita.

Maailmaa pelastavat valintansa voi helposti tehdä tyhjäksi sijoittamalla ylimääräiset euronsa suhteettomasti saastuttaviin yrityksiin. Ehkä yritys parantaa tapansa, ehkä ei, mutta parempiakin vaihtoehtoja olisi. Esimerkiksi vihreää teknologiaa, jolla on suuri hiilikädenjälki eli se auttaa muitakin pienentämään päästöjään.

Vastuullinen, mutta miten?

Vielä joitain vuosia sitten vastuullisia sijoituksia pidettiin lähinnä hyväntekeväisyytenä. Ehkä joskus arpaonni oli suotuisa ja tuottoakin tuli, mutta todelliset rahat tehtiin jossain muualla – tai niin ainakin uskottiin.

Vastuullisten sijoitusten kannattavuutta selvittäneistä tutkimuksista on käynyt ilmi, että vastuullisuuden vaikutus tuottoon on joko positiivinen tai neutraali. Nykytrendien valossa on vaikea kuvitella, että käyrät kääntyisivät ainakaan laskuun.

Kiinnostusta ainakin riittää. Joutsenmerkki julkaisi kriteerit vastuullisille sijoitusrahastoille vuonna 2017, ja kysyntä kasvaa nyt mukavasti. Vastuullisuuden halutaan ulottuvan mainoslauseita syvemmälle.

Ja hyvä niin. Onhan ”vastuullisuus” sananakin enemmän kuin hieman epämääräinen. Tarkoitetaanko ympäristöä, työoloja, hyviä hallintotapoja tai ehkä verojen kuuliaista maksamista? Riittääkö, että toimii kilpailijoitaan vastuullisemmin?

Iso pieni ihminen

Luovutusmieliala nostaa välillä päätään, kun ilmastonmuutokselle ja muille ympäristökriiseille olisi tehtäväkin jotain. Miksi pienenä ihmisenä edes yrittäisin? Valintani eivät kuitenkaan ratkaise kaikkia maailman ongelmia.

Mutta sijoittajalla jos kenellä on mahdollisuus vaikuttaa omaa kulutustaan laajemminkin. Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Vähävarainen voi vaikuttaa jo entisestään pieniin päästöihinsä lähinnä pienillä arjen teoilla – ja tietenkin äänestämällä.

Varallisuuden kasvaessa kasvaa usein myös hiilijalanjälki. Samalla pienestä ihmisestä kasvaakin jo aika iso.

Ehkä tasapainoksi sopisi toivoa ihmistä isompaa (hiili)kädenjälkeä.

Kirjoittaja Mikael Heiskanen työskentelee Joutsenmerkillä viestintäsuunnittelijana.