Nuoret ja naiset vastuullisen sijoittamisen uranuurtajina

Vastuullinen sijoittamisen suosio kasvaa Suomessa ja maailmalla. Erityisesti nuoret ja naiset toimivat vastuullisen sijoittamisen uranuurtajina.

Joutsenmerkki järjesti aamupalatilaisuuden vastuullisesta sijoittamisesta helmikuun alussa. Joutsenmerkittyjen sijoitusrahastojen kautta vastuullinen sijoittaminen on helppoa, sillä rahastoihin voi säästää pieniäkin summia kerrallaan. Sijoittaja voi myös olla varma, että rahastot täyttävät tiukat vastuullisuuskriteerit.

Vastuullisen sijoittamisen edelläkävijöitä ovat olleet erilaiset aatteelliset ja uskonnolliset yhteisöt ja eläkerahastot. Nykyään kuitenkin yksityissijoittajien merkitys lisääntyy: neljäsosa vastuullisesta pääomasta muodostuu yksityishenkilöiden sijoituksista. Erityisesti nuoret ja naiset toimivat vastuullisen sijoittamisen uranuurtajina. He tulevat pankkiin kysymään, miten voivat sijoittamisella vaikuttaa.

– Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan 23 % ihmisistä on tietoisesti merkinnyt rahastoa, joka ottaa huomioon vastuullisuustekijät ja 44 % haluaisi sijoittaa vastuulliseen rahastoon. Kahdeksan kymmenestä toivoi, että riippumaton taho tarkastaa rahaston vastuullisuuden, Joutsenmerkin sijoitusasiantuntija Sebastian Högnabba kertoo.

Sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid kertoo, että vastuullisuus ja tuotto eivät sulje toisiaan pois lyhyemmälläkään aikavälillä. Hän on valinnut olla sijoittamatta esimerkiksi vaateteollisuuteen.

Kuluttaja voi soveltaa vastuulliseen sijoittamiseen samoja periaatteita kuin vastuulliseen kuluttamiseen. Huonosti asiansa hoitavan yrityksen tai brändin tuotteet voi jättää kauppaan ja samalla tavalla niihin voi olla sijoittamatta rahaa.

Lue lisää

Kirjoittaja Terhi Uusitalo toimii Joutsenmerkin asiantuntijana