JM Suomen rakentaman kerrostalokodin olohuone. Kuva: Satokausikalenteri

Ekologinen hemmotteluhetki ympäristömerkityssä kodissa

Satokausikalenteri pyöräytti hemmotteluhetken ainekset ruokahävikistä. Ekologiselle kotikylpylälle sopivat puitteet tarjosi JM Suomen rakentama, Joutsenmerkin kriteerejä noudattava talo.

Ympäristöystävällisessä kodissa on helppo heittää vapaalle. JM Suomi on ensimmäinen suomalainen rakennusalan toimija, jonka omaperusteiselle kerrostalotuotannolle on myönnetty Joutsenmerkin peruslupa.

Pohjoismainen ympäristömerkki on tae rakentamisen vastuullisuudesta ja sen läpinäkyvyydestä. Kun talon materiaalit ovat tutkitusti ympäristöystävällisempiä ja energiatehokkuus parasta A-luokkaa, kotona voi hyvillä mielin rentoutua ja nautiskella vaikkapa leppoisasta tee-se-itse kylpylätunnelmasta.

Satokausikalenteri ideoi kaurapuurosta ja omenista ekologisen kasvonaamion.
Satokausikalenteri ideoi ekologisen kasvonaamion kaurapuuron tähteistä ja satokauden omenista.

Joutsenmerkki kertoo puolueettomasti ympäristöystävällisyydestä. Merkin kriteerit huomioivat koko elinkaaren ja se myönnetään vain ympäristön kannalta parhaille tuotteille ja palveluille. Joutsenmerkin johdattamana onkin helppo tehdä parempia valintoja.

Kierrättäminen on jo arkipäivää, ruoan ympäristövaikutuksista puhutaan paljon ja liikkumisen hiilijalanjälkeen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Moni miettii nykyään ympäristöä myös autoa vaihtaessaan tai uutta kotia hankkiessaan. Myös Satokausikalenteri haluaa olla tukemassa vastuullisempaa kulutusta, joka huomioi ympäristön ja tekee arjesta huolettomampaa.

Artikkelin kuvat on otettu rakenteilla olevassa JM Suomen Joutsenmerkki-talossa Espoon Leppävaarassa. Lukaise myös artikkelisarjan aiemmat osat, joissa käsitellään kodin kemikaaleja ja annetaan vinkkejä ympäristöystävällisten juhlien järjestämiseen.

JM Suomen rakentama kerrostalo Espoossa
Asunto Oy Espoon Onnikallio syksyllä 2020.

Joutsenmerkki-kodissa on tutkitut rakennusmateriaalit ja parempi energiatehokkuus

Kaikkien JM Suomen Joutsenmerkki-talojen tapaan Asunto Oy Espoon Onnikallion rakennusmateriaalit on valittu tarkkaan tutkitun prosessin kautta. Joutsenmerkin kriteerit eivät koske pelkästään rakenteita, vaan myös sisätilojen pintamateriaaleja – lattiasta kattoon ja keittiöstä kylppäriin.

Ympäristöystävällisyys luo kotiin viihtyisyyttä ja kestävät materiaalit takaavat lopputuloksen, jonka arvo säilyy tulevaisuudessakin. Joutsenmerkin kriteerit edellyttävät ympäristömerkityiltä kodeilta energiatehokkuutta, joka ylittää rakennuksilta yleisesti vaaditun tason. Kodinkoneistakaan ei ole tingitty, vaan niidenkin energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota.  Kun tietää, että ympäristön kuormitus on minimoitu, ja se saattaa näkyä myös pienempänä sähkölaskuna, on arjessa helpompi elää ja olla.

Vastuullista rakentamista, ympäristöystävällisempää asumista ja kestäviä valintoja

Noin kolmannes Suomessa tuotetuista kasvihuonepäästöistä lepää rakentamisen toimialan hartioilla. Siksi rakentamisen ratkaisuilla on tärkeä rooli myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Joutsenmerkki-kodissa voi luottaa siihen, että siihen käytetyt materiaalit ovat vähäpäästöisempiä. Myös jätteiden lajitteluun, kosteudenhallintaan ja ilmanvaihtoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Ympäristöystävällisesti rakennettu koti on tehty rentoa olemista varten.

Yksi suurimmista elämän aikana tehtävistä hankinnoista on oma koti. Asumisen valinnoilla on ympäristön kannalta paljonkin merkitystä. JM Suomen rakentama Joutsenmerkki-koti on sijoitus ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen. Valitsemalla kestävämmän kodin, vaikutat aidosti ainutlaatuisen planeettamme hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

Joutsenmerkin ja JM Suomen yhteisenä tavoitteena on sekä sisäilman että ilmaston kannalta vähäpäästöinen koti, jossa on mukava rentoutua. Koti ja sen rakennusmateriaalit ovat elämän suurimpia valintoja, mutta pienilläkin teoilla on merkitystä. Henkilökohtaisia hiilidioksidipäästöjä on helppo vähentää kiinnittämällä huomiota esimerkiksi ruokahävikkiin. Vinkkejä hävikin hyötykäyttöön tarjoaa Satokausikalenteri.