Joutsenmerkin avulla ympäristöystävälliset juhlat

Erikoisesta keväästä johtuen monet juhlat ovat siirtyneet syksylle. Lue Joutsenmerkin ja Satokausikalenterin vinkit onnistuneisiin ja ympäristöystävällisiin juhliin.

Tässä artikkelissa keskitytään ympäristöystävällisten ja vastuullisten juhlien suunnitteluun, jonka lähtökohtana on turvaväleistä huolehtiminen ja hyvä käsihygienia.

Artikkelin kuvat on otettu Suomen ensimmäisessä Joutsenmerkki-talossa, jonka asunnot ovat omistusasuntoja. Talon on rakennuttanut JM Suomi ja se löytyy Pasilasta. Joutsenmerkin takaamien laatustandardien ja ympäristöystävällisyyden lisäksi asuntojen energialuokka on aina A.

Lukukokemuksen lopusta löytyy linkki ihanan vadelmakakun reseptiin. Kannattaa lukaista myös artikkelisarjan ensimmäinen artikkeli, jossa käsitellään kodin kemikaaleja.

Mitä haluat juhlistaa ja kenen kanssa?

Juhlien suunnittelu lähtee yleensä liikkeelle juhlien teeman valinnasta, päivämäärän lukitsemisesta ja  kutsuvieraslistan suunnittelusta. Mitä suurempia juhlia olet järjestämässä, niin sitä aikaisemmin yleensä kutsut lähetetään. Normaalisti kuukausi on sopiva varoaika ja kutsussa kannattaa pyytää vastausta, jotta tiedät montako henkilöä juhliin on saapumassa. Samalla vieraat voivat ilmoittaa mahdolliset erityisruokavalionsa.

Toki pienet juhlat voi tempaista vaikka tunnin varoitusajalla, jos siltä tuntuu. Kaiken ei tarvitse olla aina niin virallista. Kaikki nämä seikat vaikuttavat juhlien kustannuksiin, joten laadi omalle kukkarollesi sopiva budjetti. Joskus on paikallaan käyttää ulkopuolisia palveluita. Mieti mitä haluat tehdä itse ja mitä ostat valmiina. Kun olet saanut valittua juhlien teeman ja tiedät osallistujamäärän, niin aloita inventointi. Tarkista pöytäliinojen, tuolien, pöytien ja astioiden riittävyys. Lainaa tai vuokraa tarvittaessa niitä lisää ja pidä kirjaa keneltä lainasit mitäkin.

Jokaiselle parasta, myös ympäristölle

Juhlien teema määrittää pitkälti sen mitä juhlissa tarjoillaan. Syksyllä on olemassa vakiintuneita juhlia, kuten rapujuhlat, joissa ruoka sekä juoma ovat etukäteen selkeästi tiedossa. Juhlan järjestäjän tulee päättää onko juhlissa pelkkä kakkupöytä, lounas, päivällinen vai jopa yöpala. Entä millaiset juomatarjoilut juhliin valitaan, järjestetäänkö noutopöytä vai tarjoillaanko annokset pöytiin? Myös juhlatila saattaa monesti laittaa rajoitteita esimerkiksi istumisjärjestyksen suhteen.

Toinen suuri kysymys on, että tehdäänkö tarjottavat itse vai hankitaanko ne pitopalvelusta tai kaupasta. Myös ruoan ja juoman valmistuksessa käytettävissä materiaaleissa tulee kiinnittää huomiota niiden ympäristöystävällisyyteen. Oletko esimerkiksi koskaan pohtinut millaisen pussin läpi suodatat kahvisi? Suomalaisessa juhlakulttuurissa kahvi on keskeisessä osassa ja täällä juodaan paahdettua kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa. Juhlien järjestämisessä kuluu melkoinen määrä suodatinpusseja ja leivinpaperia. Ne kannattaa hankkia Joutsenmerkittynä.

Siisti ympäristö, siistit juhlat

Tietysti juhlatilan täytyy olla siisti jo ennen juhlia, joten tämä prosessi toistuu juhlia järjestettäessä usein. Kunnon työvälineillä ja puhdistusaineilla se onnistuu leikiten. Sama prosessi toistuu juhlien jälkeen, joten siihen kannattaa varata aikaa sekä työvoimaa.

Joutsenmerkitty Lumme-puhdistusaine kuuluu ympäristön kannalta parhaimpiin puhdistusaineisiin ja on käyttäjälle terveellinen. Samalla se on yhtä tehokas kuin muut puhdistusaineet. Tuotteen kemikaaleille ja pakkauksille asetetaan ympäristövaatimuksia ja myös tuotteen käyttö ja raaka-aineiden tuotanto huomioidaan vaatimuksissa.

Ennen siivouksen aloittamista on kannattaa pohtia kuinka paljonon tarpeellista siivota. Ei kannata väsyttää itseään liikaa ja juhlien jälkeen on oltava vielä energiaa siivota. Yleensä tavaroiden järjestelyllä, imuroinnilla ja kodin pintojen pyyhkimisellä saavuttaa jo riittävän siisteyden. Muista laittaa myös wc  ja kylpyhuone vieraskuntoon! Sulje tilat, joihin et halua vieraiden pääsevän ja niihin voi myös ”piilottaa” ylimääräiset huonekalut sekä tavarat.

Siisteyttä kannattaa ylläpitää koko juhlien ajan, niin loppusiivouksessa pääsee vähemmällä. Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä, tyhjennä roskikset säännöllisesti ja pidä Joutsenmerkittyä talouspaperia sekä puhdistusainetta käden lähettyvillä pikatilanteita varten. Tee myös roskien lajittelu helpoksi.

Laita itsesi juhlakuntoon Joutsenmerkityllä HTH-suihkusaippualla ja Jordan Green Clean Caries Protection -hammastahnalla.

Koristelulla saavutetaan haluttu ilmapiiri

Koristeiden valinta tehdään juhlien teeman perusteella. Koristelujen ei tarvitse olla kalliita, vaan niissä kannattaa hyödyntää oksia, luonnonkukkia ja puiden lehtiä. Myös syötävät kasvikset sopivat erinomaisesti koristeiksi ja ne voi käyttää myöhemmin ravinnoksi. Ruokapöytiin väriä ja tunnelmaa luodaan tietysti Joutsenmerkityillä serveteillä ja kynttilöillä.

Joutsenmerkki voidaan myöntää pöytäkynttilöille, kruunukynttilöille, ulkotulille, koristekynttilöille ja nestemäisille öljykynttilöille. Tuotekategoriasta löytyy taatusti juhliin sopivat kynttilät. Joutsenmerkityt kynttilät täyttävät tiukat vaatimukset ympäristölle ja terveydelle haitallisten kemikaalien osalta. Ne eivät myöskään sisällä hajusteita, joten ne ovat neutraali vaihtoehto jokaiseen tilanteeseen. Joutsenmerkittyjen kynttilöiden tulee sisältää vähintään 90 prosenttia uusiutuvia raaka-aineita eli käytännössä steariinia.

Juhlissa kuuluu olla kivaa ja mukavaa. Huolellisella suunnittelulla voit keskittyä juhlien ajan olennaiseen eli nauttimiseen. Joutsenmerkittyjä tuotteita suosimalla löydät aina ympäristöystävälliset vaihtoehdot ja voit nauttia juhlista puhtaalla omallatunnolla.

Vadelmakakun reseptin voi käydä hakemassa täältä