Ympäristölle merkityksellinen lukuhetki

Alkusyksyn pimenevät illat kutsuvat lukemaan. Alkanut syyskuu on usein kiireistä aikaa, sillä se tuo mukanaan syksyn uudet projektit. Arjen hektisyyden vastapainoksi aivot voi viedä aikamatkalle kaunokirjallisuuden voimin tai sitten syysjumpalle tietokirjan avulla.

Painotuotteiden paperi ja kemikaalit kuluttavat tietenkin luonnonvaroja. Kuluttajan on kuitenkin mahdollista valita vastuullisemmin suosimalla Joutsenmerkittyjä painotuotteita, joiden kulutus on minimoitu.

Sekä painolaitos että sen painotuotteet voivat olla Joutsenmerkittyjä. Joutsenmerkki haetaan itse painolaitokselle ja ainoastaan merkin luvanhaltija voi painaa Joutsenmerkittyjä painotuotteita. Suomessa toimii 40 Joutsenmerkittyä painolaitosta, joista yksi on Otavan Kirjapaino.

Ympäristöystävällisen kirjan tunnistaa Joutsenmerkistä.

Jotta Joutsenmerkki voidaan myöntää painolle, sen toiminnan tulee täyttää tiukat vaatimukset, jotka koskevat muun muassa käytettyjen papereiden ja kemikaalien laatua ja määrää, painoprosessissa syntyviä päästöjä ja jätteitä, energiankäyttöä ja työturvallisuutta sekä laadunvarmistusta. Tuotteiden on myös oltava kierrätettäviä.

Käytetyt paperit ja kemikaalit ovat tarkastettuja, joten ne eivät ole oikein käytettyinä vahingollisia ympäristölle tai terveydelle. Joutsenmerkitty paino voi lisätä ympäristömerkin painotuotteeseen silloin, kun painotuotteen paperista vähintään 90 % täyttää painopapereita koskevat ympäristömerkkivaatimukset eikä painotuote tai sen pakkaus sisällä PVC:tä.

Tuoreempana ilmiönä vastuullisempaa lukuvalintaa edustavat aineettomat e-kirjat sekä äänikirjat. Joskus perinteinen fyysinen kirja voi kuitenkin olla osa merkityksellistä lukuhetkeä. Onneksi hetken voi tehdä myös ympäristölle merkitykselliseksi.

Kuvissa Otavan Kirjapainon tuottamia kirjoja. Painotalo tekee myös kestäviä lastenkirjoja.