Joutsenmerkin kemikaalitietokanta on painotalolle korvaamaton työkalu

“Saimme Joutsenmerkin vuonna 1993 toisena painotalona Pohjoismaissa. Painoalalla Joutsenmerkki voi koskea sekä koko yritystä että yksittäistä tuotetta, ja meillä koko yritys on sertifioitu", kertoo Edita Priman business controller Mika Ruuskanen.

”Olemme aina halunneet olla ympäristöasioissa alan edelläkävijöitä. Joutsenmerkin lisäksi käytämme ISO 14000 -standardisarjaa, joka auttaa meitä ympäristöasioiden hallinnoimisessa. Olemme esimerkiksi tehneet hiilijalanjälkilaskelmia vuodesta 2008 lähtien ja julkaisseet ympäristöraporttia toistakymmentä vuotta.

Kun Joutsenmerkin asettamat vaatimukset ovat muuttuneet, mekin olemme muuttaneet toimintaamme niiden mukana. Joutsenmerkki on ohjannut meitä etenkin kemikaalien valinnassa. Yksittäisen yrityksen on vaikeaa pysyä perillä kaikista kemikaaleista, ja siksi Joutsenmerkin ylläpitämä kemikaalitietokanta on meille korvaamaton. Olemme pystyneet siirtymään sellaisiin kemikaaleihin, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.

Esimerkiksi isopropanolin kulutus Edita Priman painokoneissa väheni 70 prosenttia vuosina 2008-2018. Isopropanoli on orgaaninen liuotin, joka on terveydelle haitallinen, palava ja herkästi syttyvä neste. Ainetta käytetään painokoneissa kostutusveden lisäaineena.

Joutsenmerkin positiivinen vaikutus ulottuu koko alan toimintaan

Nykyään kaikki Edita Priman käyttämät kemikaalit ovat Joutsenmerkin hyväksymiä. Myös käyttämästämme paperista suurin osa, 78 prosenttia, on Joutsenmerkin hyväksymää. Loput ovat lähinnä erikoispapereita, joille ei ole olemassa ympäristömerkintää.

Joutsenmerkin työ on vaikuttanut koko painoalaan. Joutsenmerkki on niin tunnettu ympäristömerkintä, että painotalojen on ollut kannattavaa hankkia itselleen Joutsenmerkki. Alan ympäristökuormitus on vähentynyt, etenkin kun tarkastellaan kemikaaleja. Joutsenmerkin vaikutus on levinnyt myös kemikaalien toimittajiin, kun painoalalta tulee useita pyyntöjä turvallisista ja ympäristöä vähän kuormittavista kemikaaleista.

Nykyään painotaloissa käytetään paljon automatiikkaa ja tietokoneita. Joutsenmerkki on kehitystyössä oiva kumppani, sillä sen vaatimuksiin kuuluu rajoituksia energiankäytöstä ja määräyksiä sähkön alkuperästä. Uskon, että Joutsenmerkistä on meille suurta hyötyä myös tulevaisuudessa.”

Edita Prima kuuluu pohjoismaiseen viestintäalan Nordic Morning Group -konserniin. Yrityksen tarina alkoi jo vuonna 1859, jolloin Keisarillisen Senaatin Kirjapaino aloitti toimintansa. Nykyään Edita Prima tarjoaa painopalveluiden lisäksi monipuolisia asiakas- ja markkinointiviestinnän palveluita. Yritys on erikoistunut automaatioratkaisujen kehittämiseen ja työllistää noin 90 henkilöä.

Artikkeli on osa Joutsenmerkin vaikuttavuutta kartoittavaa julkaisua. Tutustu julkaisuun ja muihin yritystarinoihin täällä.