Lambi - Luonnollista pehmeyttä

Perinteisiä brändejä ja pitkäjänteistä kehittämistä – Metsä Tissue & Joutsenmerkki

Iso osa Suomessa kulutetuista pehmopapereista valmistetaan Metsä Tissuen tehtaalla Mäntässä. Esimerkiksi kaikille tutuista Lambi-tuotteista löytyvä Joutsenmerkki kertoo paljon tehdystä ympäristötyöstä – luotettavasti ja yksinkertaisemmin kuin muuten olisi mahdollista.

Metsä Tissuen tuotteet ovat tuttuja lähes kaikille suomalaisille. Perinteisten Lambi– ja Serla -brändien wc- ja talouspaperit kuuluvat monien arkisiin perusostoksiin, kuten myös Saga-leivinpaperit ja muut ruoanvalmistustuotteet. Myös julkisista tiloista tutut Katrin-tuotteet kuuluvat Metsä Tissuen valikoimiin.

Paperituotteita kuluu arjessa verrattain paljon, ja siksi tuotevalintoihin kannattaakin kiinnittää huomiota. Pienistä valinnoista tulee kokoaan suurempia, kun ne toistuvat jokaviikkoisella kauppareissulla.

– Monesta muusta voi luopua, muttei pehmopapereista. Välttämättömissä tuotteissa kannattaa valita paremmin aina kun voi, Metsä Tissuen brändeistä, viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Johanna Kesti sanoo.

Metsä Tissuen tuotekehityksessä ympäristöarvot ja pitkäjänteisyys ovat avainasemassa. Pehmopaperien valmistus onkin ennemmin jatkuvaa parantamista ja tuotannon yksityiskohtien ja ympäristötehokkuuden hiomista kuin uusien hittituotteiden tehtailua. Kaikkia uudistuksia kuluttajat eivät välttämättä edes huomaa.

– Meillä keskeistä on pitkäjänteinen kehittäminen, jatkuva laatu ja järkevät valinnat. Vastuullisuudenkin kannalta on tärkeää, että meillä on tuotevalikoima, jota on myös tehokasta valmistaa. Ei eletä niinkään jatkuvien tuoteuutuuksien maailmassa, Kesti kertoo.

Uusia tuotteitakin toki lanseerataan silloin tällöin. Viime vuonna markkinoille tulivat esimerkiksi Lambi Home Towel -talouspaperiarkit, Joutsenmerkittynä tietysti. Yhteen näppärään ja kompaktiin pakkaukseen mahtuu jopa 2,5 perinteisen rullan edestä paperia, mikä lisää kuljetustehokkuutta ja siten auttaa vähentämään päästöjä.

Joutsenmerkityt Lambi Home Towel -talouspaperiarkit
Kätevät Lambi Home Towel -talouspaperiarkit on pakattu tehokkaasti. Kun yhteen rekkaan mahtuu reilusti enemmän tuotteita, kuljetustarve vähenee ja ympäristö kiittää.

Ympäristömerkki laadun takeena

Pehmopaperituotteilta Joutsenmerkki edellyttää esimerkiksi energiatehokasta tuotantoa ja kestävästi hoidetuista metsistä hankittuja tai kierrätettyjä raaka-aineita. Myös kemikaaliturvallisuuteen kiinnitetään paljon huomiota.

Suuri osa Metsä Tissuen tuotteista on ollut Joutsenmerkittyjä jo vuosia. Merkki toimii sekä ohjenuorana toiminnan kehittämiselle että tärkeänä viestinnän työkaluna.

– Itse näen Joutsenmerkin yhtenä ympäristötyön laadun takeena. Merkin avulla voidaan kertoa kuluttajille, että näihin asioihin panostetaan. Merkkiä käyttämällä voidaan kertoa ympäristötyöstä luotettavasti ja tavalla, joka on helppo ymmärtää, Kesti sanoo.

Kauppalehden ja Taloustutkimuksen vuosittaisessa bränditutkimuksessa Joutsenmerkki on jo vuosia sijoittunut arvostetuimpien brändien joukkoon, vuonna 2022 sijalle kuusi. Merkin arvostus on huomattu myös Metsä Tissuen asiakastutkimuksissa.

– Yli puolet kuluttajista oli sitä mieltä, että ympäristöystävällisyys on tärkeä valintakriteeri pehmopapereissa. Yksi tapa ympäristöystävällisyydestä kertomiseen on käyttää Joutsenmerkkiä, jolla on hyvä maine ja tunnettuus kuluttajien keskuudessa, Kesti kertoo.

Monet kuluttajat haluavatkin tehdä aiempaa enemmän arjen pieniä ympäristötekoja, mutta valinnat eivät aina ole helppoja. Esimerkiksi Ympäristömerkintä Suomen, Kuluttajaliiton ja Marttaliiton tilaamassa kyselytutkimuksessa yli 80 prosenttia vastaajista piti ympäristölle hyvien vaihtoehtojen tunnistamista vaikeana. Riippumattomiin ympäristömerkkeihin kuitenkin luotettiin.

– Eletään sellaista aikaa, ettei yritykselle riitä tietää itse toimivansa vastuullisesti. Ei voi vain sanoa kuluttajalle, että luottakaa minuun. On tervettäkin olla vähän epäluuloinen, Metsä Tissuen kestävän kehityksen asiantuntija Rosa Zabihian täydentää.

Metsä Tissuen Mäntän tehtaalla valmistetaan suuri osa Suomessa kulutetuista pehmopaperituotteista.

Luonnon monimuotoisuuden merkitys kasvussa, päästövähennysten ohella

Mäntän tehtaalla pitkäjänteinen ympäristötyö on viime vuosina tuonut hyvin konkreettisia tuloksia. Päästöt onnistuttiin puolittamaan viidessä vuodessa, kun turpeen energiakäytöstä luovuttiin ja esimerkiksi pehmopaperikone uusittiin. Uusitun paperikoneen energiankulutus paperitonnia kohden laski 15 prosenttia, ja samalla laatu parani entisestään.

Turve korvattiin uusiutuvilla puupolttoaineilla, esimerkiksi puunkuorella ja muilla sivutuotteilla. Metsä Groupin tavoitteena on täysin fossiilittomat tehtaat koko konsernissa vuoteen 2030 mennessä.

Metsä- ja paperiteollisuudelle myös luonnon monimuotoisuus on aina ajankohtainen aihe, ja keskustelu siitä tulee varmasti lisääntymään.

– Suomessa on pidetty hyvin huolta, että puuta on riittävästi. Välillä saa lukea, että muualla maailmassa ikimetsiä kaadetaan vessapaperin tieltä, mutta meille on tärkeää, että metsien kestävästä kasvusta ja käytöstä huolehditaan. Toki luonnon monimuotoisuusasioissa voi aina silti parantaakin, Rosa Zabihian sanoo.

– Puunkäytöstä tullaan keskustelemaan ja se on tervetullutta. Näemme että metsillä on tärkeä rooli sekä taloudellisesti, ekologisesti että sosiaalisesti. Meillä yhtiön osuuskuntamuotoinen omistuspohjakin ohjaa vastuulliseen puunkäyttöön. Metsien halutaan säilyvän tuottoisina ja kasvavina yli sukupolvien, mikä tekee jatkuvuudesta ja vastuullisuudesta entistä tärkeämpää, Johanna Kesti kertoo.

Metsä Groupin vastuullisuustyöhön voi tutustua Metsä Groupin ja Metsä Tissuen sivuilla. Lisätietoa Joutsenmerkittyjen pehmopaperien kriteereistä löytyy puolestaan täältä. Uutta kriteeriversiota työstetään parhaillaan.