Hormonihäiriköt

Hormonitoimintaa häiritsevät aineet ovat kemikaaleja, jotka voivat häiritä luonnollisten hormonijärjestelmien toimintaa ja aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle. Joutsenmerkki kieltää nämä aineet tuotteissaan.

Maailman terveysjärjestö WHO (WHO/PCS/EDC/02.2) määrittelee hormonihäiritsijät seuraavasti: Hormonihäiritsijä on ulkoinen aine tai seos, joka muuttaa hormonitoimintaa ja siten aiheuttaa terveyshaittoja terveessä organismissa, sen jälkeläisissä tai populaatioissa.

EU:n määritelmä on edelleen työn alla ja kiistelty.

Mitä hormonihäiritsijät tekevät?

Ihmisen elimistö toimii hormonien ja hermoston avulla.  Altistumisen hormonitoimintaa häiritseville aineille on todettu vaikuttavan vaihdevuosien ja murrosiän alkamisikään ja sperman laatuun. Hormonitoimintaa häiritsevät aineet eivät kuitenkaan vaikuta ainoastaan seksuaalisuuteen ja lisääntymisterveyteemme, vaan koko elimistöömme ja ne voivat olla taustalla myös mm. liikalihavuudessa tai diabeteksessa.

On arvioitu, että hormonitoimintaa häiritsevät aineet aiheuttavat EU:ssa 150 miljardin euron kustannukset. Pohjoismainen raportti vuodelta 2014 puolestaan arvioi hormonitoimintaa häiritsevien aineiden aiheuttamien kustannusten miesten lisääntymisterveydelle olevan Pohjoismaissa 36 miljoonaa euroa jokaista altistumisvuotta kohden.

Missä tuotteissa hormonihäiriköitä on?

Hormonitoimintaa häiritseviä aineita on monissa kuluttajatuotteissa kuittipaperista säilyketölkkeihin ja kosmetiikasta rakennusmateriaaleihin. Esimerkiksi ftalaatteja on löytynyt leluista, tekstiileistä ja kuulokkeiden piuhoista, palonsuoja-aineita elektroniikasta. Perfluorattuja yhdisteitä voi olla teflonpannujen ja pinnoitettujen tekstiilien lisäksi mm. leivinpapereissa, muffinssivuoissa ja pikaruokapakkauksissa. Kuittipaperin ja säilyketölkkien pinnoituksen lisäksi bisfenoli A:ta käytetään mm. polykarbonaattimuovin valmistukseen.

Kuinka vaarallisia ne ovat?

Hormonihäiritsijät eivät aiheuta akuuttia vaaraa. Horminitoimintaa häiritsevää ainetta sisältävän ihovoiteen tai muffinssivuoan käyttäminen ei tee sairaaksi heti. Me kuitenkin altistumme päivittäin pienille määrille monista eri lähteistä tuleville hormonitoimintaa häiritseville aineille.

Toistaiseksi tutkimuksia pitkäaikaisen altistuksen vaikutuksista tai yhteisvaikutuksista on hyvin vähän. Lisäksi monet hormonitoimintaa häiritsevät aineet ovat pysyviä yhdisteitä, ja vaikutuksia voi syntyä pitkän ajan kuluessa.

Joutsenmerkki ja hormonihäiriköt

Joutsenmerkki soveltaa hormonitoimintaa häiritseviin aineisiin varovaisuusperiaatetta ja siksi Joutsenmerkityissä tuotteissa on kielletty aineet, joita epäillään hormonitoimintaa häiritseviksi.