Mitkä ihmeen PFAS-yhdisteet?

Kemikaalien välillä on merkittäviä eroja niin terveyden kuin ympäristön kannalta. Monissa kuluttajatuotteissa käytetyt PFAS-yhdisteet ovat oivallisia ainesosia hylkimään likaa ja rasvaa, mutta niillä on kuitenkin useita haitallisia vaikutuksia niin luonnon kuin hyvinvoinnin suhteen.

Ikuisiksi kemikaaleiksi kutsutut per- ja polyfluoratut yhdisteet, eli PFAS-yhdisteet, ovat kemiallisia fluorattuja yhdisteitä, joita käytetään hylkimään vettä, likaa ja rasvaa. Ominaisuuksiensa vuoksi PFAS-yhdisteet ovat vuosien varrella olleet suosittuja erilaisissa kuluttajatuotteissa aina vaatteista huonekaluihin ja kosmetiikasta suksivoiteisiin.

Esimerkiksi joissakin paistinpannuissa yhdisteet estävät ruoan tarttumista paistinpannuun. PFAS-yhdisteet ovat kuitenkin ympäristön kannalta haitallisia, sillä ne hajoavat hyvin hitaasti muihin aineisiin verrattuna.

PFAS-yhdisteitä on käytetty ominaisuuksiensa vuoksi mm. kosmetiikkatuotteissa.

Ikuiset kemikaalit leviävät nopeasti, mutta niiden käyttöä on rajoitettu

PFAS-yhdisteet koostuvat tuhansista erilaisista kemikaaleista, joita tuotetaan keinotekoisesti. Ne ovat erittäin pysyviä ympäristössä, minkä seurauksena yhdisteet kertyvät ja leviävät helposti esimerkiksi pohjavesiin ja luontoon.

PFOS ja PFOA ovat yhdisteistä tunnetuimpia. Niiden käyttäminen on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kielletty EU:ssa, sillä niiden on todettu olevan haitallisia terveydelle. Hitaasti hajoavat kemikaalit voivat aiheuttaa mm. hormonihäiriöitä, syöpää sekä immuunijärjestelmän toiminnan heikentymistä. Samalla ne voivat olla myös lisääntymiselle vaarallisia.

Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) on ehdottanut PFAS-yhdisteille lisärajoituksia. Voimaan tullessaan rajoitukset koskisivat noin 10 000 yhdistettä. Vaikka PFAS-yhdisteitä rajoitetaan yhä tiukemmin, pysyvän luonteensa takia niitä kuitenkin löytyy pieninä pitoisuuksina vähän kaikkialta, eikä altistumista voi täysin välttää.

Joutsenmerkki noudattaa varovaisuusperiaatetta

Joutsenmerkin kriteereissä ympäristölle ja terveydelle haitalliset aineet ovat tarkassa syynissä. Tuotteiden ainesosien kohdalla noudatetaan varovaisuusperiaatetta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tuotteessa käytetyn aineen vaikutuksista ympäristöön tai ihmisiin ei ole riittävästi tietoa, sitä ei sallita.

Pohjoismainen ympäristömerkki kieltää PFAS-yhdisteiden käytön muun muassa kosmetiikkatuotteissa, tekstiileissä, leivinpapereissa ja rakennusmateriaaleissa. Joutsenmerkki kieltää myös monet muut terveydelle ja ympäristölle vaaralliset aineet. Herkistäville ja ympäristölle haitallisille aineille on tiukat vaatimukset.