Kiertotalous ja resurssitehokkuus

Yksi EU:n Green Dealin kulmakivistä on kiertotaloutta edistävä toimintasuunnitelma. Luonnonvaroja säästyy ja päästöjä sekä jätteitä syntyy vähemmän, kun jo kierrossa olevat raaka-aineet hyödynnetään tehokkaammin. Myös Joutsenmerkki edistää kiertotaloutta monin tavoin.

Kertakäyttöisyydestä kiertotalouteen

Kun esimerkiksi kodinkone tai huonekalu rikkoutuu, moni kuluttaja on huomannut uuden hankkimisen olevan halvempaa ja helpompaa kuin vanhan korjaaminen. Tähän tartutaan niin sanotulla korjauttamisoikeusdirektiivillä (Right to repair). Sääntelyllä edistetään korjattavissa olevien tuotteiden korjaamista ja pidennetään niiden käyttöikää. Samalla lisätään korjauspalvelujen kysyntää, vähennetään jätteitä ja luodaan edellytyksiä kestävämmille liiketoimintamalleille.

Energiankulutukseen aiemmin keskittynyttä ekosuunnitteludirektiiviä (Ecodesign) puolestaan laajennetaan asetukseksi, joka kattaa lähes kaikenlaiset tuotteet ja energiankulutuksen lisäksi muitakin ympäristöominaisuuksia. Jatkossa EU:n markkinoilla myytävien tuotteiden on täytettävä myös esimerkiksi kestävyyteen, korjattavuuteen ja kierrätyskelpoisuuteen liittyviä vaatimuksia.

Ruokaa, rehua ja lääkkeitä lukuun ottamatta kaikilta tuotteilta tulevaisuudessa vaadittava digitaalinen tuotepassi tarjoaa niin kuluttajille, yrityksille kuin viranomaisillekin tietoa tuotteiden alkuperästä, kierrättämisestä ja korjaamisesta.

Kiertotalous on myös yksi Joutsenmerkin kriteerien painopisteistä. Eri tuoteryhmissä merkki edellyttää esimerkiksi kierrätysmateriaalien käyttöä, tuotteiden suunnittelua helposti korjattavaksi ja kierrätettäväksi sekä tuotannossa syntyvien jätteiden vähentämistä ja tehokasta lajittelua.

Tutustu Green Dealin muihin tavoitteisiin