Kestävämpiä tekstiilejä kierrätysmateriaaleista – Joutsenmerkityllä urheilupaidalla pienempi hiilijalanjälki

Tuoreen tutkimuksen mukaan Joutsenmerkityn urheilupaidan tuotannon päästöt ovat noin 15 prosenttia tavanomaista tuotetta pienemmät. Joutsenmerkityt tekstiilit valmistetaan joko kierrätetyistä tai uusiutuvista materiaaleista. 

Yhden polyesteripaidan tuotannosta syntyy noin 1,4 kg hiilidioksidipäästöjä. Joutsenmerkin materiaalivaatimusten avulla päästöjä syntyy noin 15 prosenttia eli 210 grammaa vähemmän – muista ympäristöhyödyistä puhumattakaan. 

Tämä selviää energia- ja ympäristöasioihin erikoistuneen konsulttiyhtiö Viegand Maagøen tuoreesta selvityksestä. Tutkimuksessa vertailtiin tyypillistä urheilupaitaa Joutsenmerkittyyn, täysin kierrätysmateriaaleista valmistettuun vaihtoehtoon. Merkki edellyttää, että synteettiset kuidut kuten polyesteri ovat joko kierrätettyjä tai valmistettu uusiutuvista raaka-aineista. 

Selvityksen mukaan keskimääräisen polyesteripaidan materiaaleista vain 14 prosenttia on kierrätettyjä.

Monipuolisesti ympäristölle parempi – Joutsenmerkki huomioi koko elinkaaren 

Tutkimuksen laskelmissa on huomioitu vain Joutsenmerkin vaatimus kierrätysmateriaalien osuudesta. Joutsenmerkki asettaa vaatteille myös muita vaatimuksia, jotka huomioivat ympäristö- ja ilmastovaikutukset kokonaisvaltaisesti.

Kriteereissä huomioidaan muun muassa tuotannon energiatehokkuus, tekstiilien laatu ja kemikaaliturvallisuus. Joutsenmerkki asettaa myös vaatimuksia, joilla pyritään välttämään elintarvikekelpoisen kierrätysmuovin käyttöä tekstiileissä.  

Kriteerien myötä saavutettava päästövähennys on siis todennäköisesti laskelmaa suurempikin. Esimerkiksi erilaiset laatuvaatimukset voivat pidentää tuotteen elinkaarta ja helpottaa kierrätystä huomattavasti. Laskelmien luotettavuuden ja vertailukelpoisuuden vuoksi tutkimus kuitenkin rajattiin paidan materiaaleihin.