Lattianpäällysteitä rautakaupassa

Joutsenmerkittyjen lattianpäällysteiden kriteerit uudistuivat kiertotalous edellä

Joutsenmerkki auttaa kuluttajia ja ammattirakentajia tekemään niin ympäristön kuin tuotteiden laadunkin kannalta kestäviä valintoja.

Lattianpäällysteet ovat yksi Joutsenmerkin pitkäikäisimmistä tuoteryhmistä. Vuodenvaihteessa julkaistu kriteeriversio on jo merkin seitsemäs. Päivittämällä kriteerejä säännöllisesti Joutsenmerkki varmistaa, että merkin ansainneet tuotteet kuuluvat aina ympäristön kannalta markkinoiden parhaisiin.

Pohjoismaiset kuluttajat myös kaipaavat ympäristölle parempia rakennustuotteita. Esimerkiksi Joutsenmerkin pohjoismaisessa kuluttajatutkimuksessa yli 2/3 rakennustuotteita hankkivista piti ympäristölle parempia vaihtoehtoja itselleen tärkeinä. Hyvien vaihtoehtojen tunnistaminen on kuitenkin monelle hankalaa, ja tässä kuluttajien hyvin tuntema ja luotettu Joutsenmerkki voi auttaa.

Joutsenmerkitty lattia on helppo valinta myös ammattirakentajalle. Ympäristömerkityt tuotteet hyväksytään aina käytettäväksi Joutsenmerkkiä tavoittelevissa rakennuksissa, ilman lisäselvityksiä.

Kiertotaloutta ja kestäviä tuotteita

Joutsenmerkki voidaan myöntää esimerkiksi parketeille, laminaateille, linoleumeille ja korkkilattioille. Lattian raaka-aineista vähintään 90 prosenttia on uusiutuvia tai 60 prosenttia kierrätettyjä. Puuraaka-aineiden on oltava jäljitettäviä, eikä uhanalaisia puulajeja sallita.

Joutsenmerkki on tarkka myös kemikaaliturvallisuudesta, joka on kiertotaloudenkin kannalta tärkeää. Materiaalien kierrätystä edistäessä on syytä samalla huolehtia, että ympäristölle vaaralliset aineet saadaan pois kierrosta, eivätkä ne jatka matkaansa uusiin tuotteisiin.

Tuotteiden takuuseen, jäljitettävyyteen ja varaosien saatavuuteen liittyviä vaatimuksia on uudessa kriteeriversiossa laajennettu. Pitkän käyttöiän mahdollistava korkea laatu onkin ympäristön kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä.

Tällä hetkellä Pohjoismaiden markkinoilla on yli 3 000 Joutsenmerkittyä lattianpäällystettä. Kriteeriuudistuksen myötä valmistajien on haettava merkkiä uudelleen siirtymäajan puitteissa.

Joutsenmerkitty lattia

  • Suuri osuus uusiutuvia ja/tai kierrätettyjä materiaaleja
  • Kemikaaliturvallisuus huomioitu
  • Valmistettu energiatehokkaasti
  • Rajat formaldehydi- ja VOC-päästöille
  • Testattu laatu ja suorituskyky
  • Viiden vuoden takuu
  • Jäljitettävissä valmistajalle korjaamisen ja kierrätyksen edistämiseksi