Mikä palmuöljyssä mättää?

Palmuöljyn tuotanto on kasvanut nopeasti, mikä on yksi syy merkittävälle metsäkadolle Kaakkois-Aasiassa. Sademetsää raivataan uusien palmuöljyviljelmien tieltä ja luonnon lajikirjo yksipuolistuu. Siksi Joutsenmerkki asettaa palmuöljyn käytölle rajoituksia.

Olet kenties kuullut palmuöljyn haitallisuudesta, mutta tiedätkö, miksi sen tuotanto voi olla huonoksi luonnolle? Palmuöljy on kasviöljy, jota saadaan öljypalmujen hedelmistä. Trooppisessa ilmastossa kasvavat öljypalmut viihtyvät lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa, minkä vuoksi suurimmat viljelymaat sijaitsevat Kaakkois-Aasiassa. Indonesia ja Malesia tuottavatkin yli 80 prosenttia maailman palmuöljystä.

Palmuöljyä käytetään lukuisissa tuotteissa kuten elintarvikkeissa, kosmetiikassa, pesuaineissa ja biopolttoaineissa. Sen monipuolisten ominaisuuksien vuoksi se on hyvin suosittu ainesosa. Värittömyys ja hajuttomuus takaavat sen, että esimerkiksi kosmetiikassa tai shampoossa se ei muuta tuotteen tuoksua. Lisäksi palmuöljy myös pidentää tuotteiden säilyvyyttä, sillä se kestää hapettumista.

Trooppisessa ilmastossa kasvavat öljypalmut viihtyvät lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.

Palmuöljyn tuotannolla vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle

Palmuöljyn kysyntä on suurta kaikkialla maailmassa, minkä seurauksena öljypalmun viljelyalueet kasvavat ja laajenevat. Pienellä pinta-alalla pystytään tuottamaan suuria määriä palmuöljyä lähes ympäri vuoden, mikä lisää sen houkuttelevuutta. Satoisasta öljypalmusta tulee kuitenkin luonnon monimuotoisuuden kannalta tuhoisa johtuen yksinkertaisesti siitä, missä ja miten valtavasti sitä kasvatetaan.  

Sademetsien raivaaminen palmuöljyviljelmien tieltä aiheuttaa luonnon lajikirjon yksipuolistumista. Samalla se uhkaa myös uhanalaisia lajeja ja aiheuttaa merkittävää metsäkatoa. Raivattuna sademetsä muuttuu hiilinielusta päästölähteeksi, jonka seurauksena miljoonia tonneja kasvihuonekaasuja päätyy ilmakehään. Siksi monet yritykset ovat alkaneet suosia sertifioitua palmuöljyä tai lopettaneet sen käytön kokonaan tuotteissaan.

Joutsenmerkki asettaa rajoituksia palmuöljyn käytölle

Luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta haitalliset raaka-aineet pyritään Joutsenmerkin kriteereissä lähtökohtaisesti kieltämään. Esimerkiksi ympäristömerkityissä kynttilöissä ja polttoaineissa palmuöljy on kokonaan kielletty, sillä kestävämpiä vaihtoehtoja on saatavilla. Kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissa hyviä vaihtoehtoja on toistaiseksi ollut vaikea löytää riittävissä määrin. Tällöin tuotteiden valmistukseen tulee käyttää kestävämpää RSPO-sertifioitua palmuöljyä.

Vaikka kaikkiin käyttötarkoituksiin sopivaa palmuöljyn korvaajaa ei vielä ole ja monet muut öljykasvit vaativat öljypalmua enemmän pinta-alaa, niitä voidaan kuitenkin kasvattaa tropiikkia pohjoisemmissakin olosuhteissa. Korvaavat tuotteet vähentävät myös tuotantoketjujen riippuvuutta yhdestä raaka-aineesta.