Joutsenmerkittyjä kynttilöitä, kahvikuppi ja kirjoja ikkunalaudalla Helsingissä. Kuva: Sara Peltola 2021

Pienemmät päästöt ja puhtaampi sisäilma – monta syytä valita Joutsenmerkitty kynttilä

Kynttilät tuovat valoa ja tunnelmaa pimeimpään vuodenaikaan. Niissä on kuitenkin suuria eroja, jotka saattavat kaupan hyllyllä jäädä huomaamatta.

Kynttilöiden polttaminen vapauttaa aina pienen määrän hiilidioksidia. Huomattavasti merkittävämpi päästölähde on kuitenkin kynttilän raaka-aine ja sen tuotanto. Fossiilisten raaka-aineiden syntymiseen on kulunut miljoonia vuosia. Biomassa taas uusiutuu jatkuvasti, ja se saadaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirrasta.

Osa myytävistä kynttilöistä on edelleen valmistettu fossiilisesta parafiinista, joka on ilmaston kannalta selkeästi huonompi vaihtoehto kuin uusiutuvista raaka-aineista koostuva steariini.

Joutsenmerkityissä kynttilöissä uusiutuvien raaka-aineiden osuus on aina vähintään 90 prosenttia. Lisäksi raaka-aineilta edellytetään kestävää tuotantoa. Tämä tarkoittaa, että palmuöljy ei ainakaan nykyisillä tuotantomenetelmillään läpäise seulaa, vaikka se onkin uusiutuva luonnonvara.

Palmuöljy ei ole ainoa pahis – myös parafiinista tulisi päästä eroon

Jälleenmyyjistä iso osa haluaa poistaa valikoimistaan palmuöljylliset steariinikynttilät, käy ilmi Ruotsin Ympäristömerkinnän teettämästä kyselystä. Kuitenkin vain kolmasosa suunnittelee siirtyvänsä pelkkien steariinikynttilöiden myyntiin, ja yhtä harva kertoo hyödyntävänsä liikkeissä keskikäytävää Joutsenmerkittyjen kynttilöiden esillepanoon.

Ilmastofiksu kynttilä hukkuu siis helposti vähemmän fiksujen vaihtoehtojen sekaan.

Valinta ei kuitenkaan ole yhdentekevä: pelkästään Suomessa siirtyminen parafiinikynttilöistä Joutsenmerkittyihin steariinikynttilöihin voisi pienentää hiilidioksidipäästöjä kymmenillä miljoonilla kiloilla vuodessa.

Usein kysyttyä kynttilöistä

Ympäristömerkitty steariinikynttilä on niin ilmastolle, ympäristölle kuin terveydelle parempi vaihtoehto kuin fossiilista raaka-aineista valmistettu parafiinikynttilä. Steariini on uusiutuva luonnonvara, jonka hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät.

Joutsenmerkityiltä kynttilöiltä vaaditaan myös mahdollisimman puhdasta palamisprosessia, joten sisäilmaan vapautuvat päästötkin pysyvät minimissä. Myös ympäristölle tai terveydelle haitallisia aineita rajoitetaan tiukasti.

Alla muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä Joutsenmerkityistä kynttilöistä:

Mikä tekee Joutsenmerkitystä kynttilästä ilmastolle paremman valinnan?

Joutsenmerkityn kynttilän raaka-aineista vähintään 90 % tulee olla uusiutuvia. Kynttilöiden polttaminen vapauttaa aina hiilidioksidia. Uusiutuvista ja uusiutumattomista raaka-aineista valmistetut kynttilät eroavat siten, että fossiilisten raaka-aineiden syntymiseen on kulunut miljoonia vuosia, kun taas biomassa on jatkuvasti uusiutuvaa. Joutsenmerkki edellyttää, että kynttilän raaka-aineet on kestävästi tuotettu. Raaka-aineet voivat myös olla peräisin sivu- ja jätevirroista.

Kuinka paljon päästöjä voidaan välttää valitsemalla Joutsenmerkittyjä kynttilöitä?

Karkeiden laskelmien perusteella siirtyminen parafiinikynttilöistä Joutsenmerkittyihin steariinikynttilöihin voisi pienentää Suomen hiilidioksidipäästöjä vuosittain lähes 30 miljoonalla kilolla. Ruotsissa on laskettu, että jos kaikki yhdessä vuodessa kulutetut kynttilät olisi valmistettu steariinista, päästövähennys parafiiniin verrattuna vastaisi jopa 67 000 auton poistamista liikenteestä.

Miten uusiutuva raaka-aine on tuotettu?

Joutsenmerkityissä kynttilöissä käytettävä uusiutuva raaka-aine ei saa sisältää palmuöljyä. Myös palmuöljytuotannossa syntyvä sivutuote PFAD on kielletty. Palmuöljyn tuotanto voi aiheuttaa suuria haittoja ilmastolle, luonnon monimuotoisuudelle ja palmuviljelmien lähistöllä asuville ihmisille. Joutsenmerkityt kynttilät koostuvat uusiutuvista raaka-aineista kuten rapsista tai talista (lihatuotannon ylijäämätuote).

Millä tavoin Joutsenmerkityt kynttilät ovat terveyden kannalta hyvä valinta?

Joutsenmerkillä on tiukat vaatimukset ja testit sille, kuinka paljon nokipartikkeleita kynttilä saa päästää poltettaessa (niin kutsuttu noki-indeksi). Joutsenmerkki edellyttää myös, että kynttilät eivät sisällä karsinogeenisia, mutageenisia, hormonitoimintaa häiritseviä tai ympäristölle vaarallisia aineita. Kynttilän sydämet eivät saa sisältää metalleja, ja puuvillan on oltava Öko-Tex 100 -sertifioitua. Allergisoivat tuoksut on kielletty.

Steariinikynttilöiden turvallisuutta voi lisätä polttamalla kynttilää vedottomassa paikassa ja pitämällä sydänlangan lyhyenä.

Palavatko Joutsenmerkityt kynttilät pidempään kuin muut kynttilät?

Joutsenmerkki edellyttää, että kynttilöiden palamisaika on testattu ja ilmoitettu oikein. Emme vertaile eri valmistajien ilmoittamaa palamisaikaa keskenään.

Mistä löydän Joutsenmerkittyjä kynttilöitä?

Voit ostaa Joutsenmerkittyjä pöytäkynttilöitä, kruunukynttilöitä ja lämpökynttilöitä useista suurista päivittäistavarakaupoista. Clas Ohlsonin sisäkynttilöissä käytetään ainoastaan uusiutuvia raaka-aineita, ja monilla tuotteista on myös Joutsenmerkki.