Joutsenmerkitty rakentaminen nelinkertaistui kolmessa vuodessa Pohjoismaissa
Joutsenmerkitty rakentaminen on nelinkertaistunut Pohjoismaissa kolmessa vuodessa. Joutsenmerkittyjä asuntoja on valmistunut 8 000 ja rakenteilla on 18 000.
– Kiinnostus Joutsenmerkittyyn rakentamiseen kasvaa jatkuvasti. Tähän on useita eri syitä. Useimmat ihmiset Pohjoismaissa tuntevat pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin ja luottavat siihen. Lisäksi Joutsenmerkitty rakennus on huomionarvoinen nyt, kun kiertotalous ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat ihmisten arvolistalla, sanoo Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen.
Suomi seuraa perässä muita Pohjoismaita Joutsenmerkityssä rakentamisessa. Suomessa on 433 valmistunutta tai rakenteilla olevaa asuntoa, suunnitteluvaiheessa on lukuisia.
– Kysyntä kasvaa meillä nyt vahvasti. Esimerkiksi VAV Asunnot rakennuttaa uudet asuintalonsa Joutsenmerkin ympäristövaatimusten mukaisesti, Holopainen iloitsee.
Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiön hallitus päätti lokakuun alussa yhtiön siirtymisestä entistä ekologisempaan ja terveellisempään rakennustapaan. VAV:n ensimmäinen Joutsenmerkin ansainnut kerrostalo valmistui syyskuun lopussa Vantaan Hakunilaan. Kerrostalon rakensi NCC.
Myös JM Suomen omaperusteisesti eli alusta loppuun itse toteuttamat kerrostalokodit rakennetaan jatkossa pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti. Siirtyminen kestävään Joutsenmerkki-rakentamiseen koskee koko JM Ab -konsernia, joka toimii myös muissa Pohjoismaissa.
Koulut ja päiväkodit nosteessa
Kouluja ja päiväkoteja rakennetaan Suomessa Joutsenmerkittyinä suhteessa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Savon koulutuskuntayhtymä rakentaa Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kampuksia Joutsenmerkittyinä. Lisäksi Merenojan yhtenäiskoulun rakentaminen Joutsenmerkin kriteerien mukaan on päässyt vauhtiin Kalajoella.
Suomen ensimmäisessä Joutsenmerkityssä päiväkodissa Hyvinkäällä ollaan tyytyväisiä.
– Meillä pystyy työskentelemään sellainen henkilö, joka on jossain vaiheessa joko kotona tai työssä altistunut sisäilman epäpuhtauksille, totea Kenttäkadun päiväkodin johtaja Päivi Paasonen noin puolitoista vuotta päiväkodin avaamisen jälkeen.
Paasosen kokemukset ovat samanlaisin kuin ruotsalaisessa väitöskirjassa. Örebron yliopiston julkaisemassa väitöskirjassa tutkittiin neljän ruotsalaisen päiväkodin sisäilmaa. Joutsenmerkin vaatimukset näyttäisivät johtavan pienempiin kemikaalipitoisuuksiin rakennuksen sisäilmassa.
Kenttäkadun päiväkodin on rakentanut Teijo-Talot, joka on rakentanut myös Joutsenmerkityn pienryhmäkodin Kaarinaan ja perhekuntoutuskodin Mikkeliin.
Joutsenmerkitty talo
- Joutsenmerkin kriteerit perustuvat rakennuksen elinkaariajatteluun
- Talo on energiatehokas. Vastavalmistunut Joutsenmerkitty talo on energialuokaltaan A.
- Sisäilma on hyvä
- Talossa käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä