NCC:n ja VAV:n kerrostalokohde sai Joutsenmerkin

Vantaan Hakunilaan rakennettu asuinkerrostalo on osoittanut täyttävänsä pohjoismaisen Joutsenmerkin tiukat ympäristökriteerit. Kaskelantie 1:n kiinteistö on suurin Suomessa toteutettu rakennus, jolle Joutsenmerkki myönnetään. NCC rakensi 127 vuokra-asunnon kiinteistön VAV Asunnot Oy:n omistukseen.

Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on oltava energiatehokas ja siinä on kiinnitettävä erityistä huomiota sisäilmaan sekä käytettyihin kemikaaleihin ja rakennusmateriaaleihin. Myös jätehuoltoon on panostettava, ja Kaskelantie 1:n työmaalla saavutettiin peräti 70 prosentin kierrätysaste kaikesta rakennusjätteestä.

Joutsenmerkkiä hakiessa rakennushanke kerää kriteereihin perustuvia pisteitä, joista osa on pakollisia. Kaskelantie 1 on ensimmäinen tiukennetuin kriteerein rakennettu Joutsenmerkitty asuinkerrostalo. Kriteeristön toteutuminen todettiin Ympäristömerkinnän auditoinnein. Tämän lisäksi kaikki käytetyt rakennustuotteet hyväksytettiin etukäteen. Koko prosessi edellytti tiivistä yhteistyötä NCC:n ja Ympäristömerkinnän välillä.

VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski kiinnittää Joutsenmerkki-laattaa uuden talon seinään.

– Talon materiaalit ja kemialliset aineet täyttävät Joutsenmerkin tiukat kriteerit.  Olemme iloisia myös Kaskelantien esimerkillisesti hoidetusta jätehuollosta, Joutsenmerkin kriteeripäällikkö Karin Bergbom kertoo.

Vaikka kiinteistö toteutettiin Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti, ei se kuitenkaan merkitse suurempia kustannuksia tuleville asukkaille. Kaskelantien asunnot valmistuivat kohtuuhintaisiksi vuokrakodeiksi, jotka vuokrattiin samaan tapaan kuin muutkin VAV:n asunnot. Uudet asukkaat muuttavat taloon tänä viikonloppuna.

– Asukkaillemme hyvä sisäilma ja ympäristöasiat ovat yhä tärkeämpiä ja heitä varten tämä talo tehtiin. VAV haluaa osallistua omalta osaltaan terveellisten rakennusten toteuttamiseen ja ympäristön kestävyyden tukemiseen, kertoo VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

– Innostuneiden ja osaavien kumppaneiden kanssa Joutsenmerkki-taloa on ollut hieno toteuttaa, hän jatkaa.

NCC:llä iloittiin Joutsenmerkistä.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme ja yhteiskunnalle kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Oli erityisen hienoa olla ensimmäisten joukossa osoittamassa, että Joutsenmerkitty rakentaminen on mahdollista myös suurissa hankkeissa, sanoo NCC:n toimialajohtaja Timo Suominen.

NCC:n seuraava Joutsenmerkki-hanke on alkamassa Varkaudessa, jossa Savon Koulutuskuntayhtymälle rakennetaan uusi oppilaitos.

Hyväksy seuraavat evästeet, jotta voit katsoa videon: statistics, marketing.

Kuvat: Henrik Kettunen