Joutsenmerkityn rakentamisen kasvu 2021

Joutsenmerkitty rakentaminen kasvussa – laatua, vähähiilisyyttä ja hyvää sisäilmaa arvostetaan

Joutsenmerkittyjen rakennuskohteiden määrä on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa: asuntoja ja taloja on Pohjoismaissa valmiina tai rakenteilla jo lähes 50 000.

Kiinnostus Joutsenmerkittyyn rakentamiseen on nousussa. Se näkyy myös työmailla: merkkiä tavoittelevien rakennusprojektien määrä jatkaa kasvuaan kaikissa Pohjoismaissa.

– Täysin uusia toimijoita liittyy joukkoon tasaisella tahdilla, mutta myös monet aiemmat projektit ovat saaneet jatkoa. Meiltä Suomestakin löytyy rakentajia ja rakennuttajia, jotka ovat toteuttaneet jo useita Joutsenmerkittyjä kohteita, Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen sanoo.

Esimerkiksi Savon koulutuskuntayhtymälle on valmistunut kaksi Joutsenmerkin ansainnutta kampusrakennusta, ja kaksi lisää on rakenteilla. Myös Joutsenmerkitty asuinrakentaminen kasvaa: Suomessa on jo satoja Joutsenmerkittyjä koteja, sekä vuokra- että omistusasuntoja.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla on viimeisen vuoden aikana käynnistynyt useita Joutsenmerkkiä tavoittelevia kerrostaloprojekteja.

Joutsenmerkittyjä asuntoja ja taloja on Pohjoismaissa jo 50 000. Kaavio: Ympäristömerkintä

Joutsenmerkittyjä tai merkkiä tavoittelevia rakennuksia on Suomessa yhteensä kolmisenkymmentä, koulujen ja asuinkerrostalojen lisäksi myös pientaloja. Eniten Joutsenmerkittyjä taloja on Ruotsissa. Kaikki Joutsenmerkityt talot on koottu tälle kartalle.

Kriteerit uudistuvat

Joutsenmerkitysti rakennettu talo on esimerkiksi energiatehokas ja sisäilmaltaan laadukas. Kriteereissä huomioidaan myös esimerkiksi päivänvalon määrä rakennuksessa, rakentamisen laadunvalvonta, kosteudenhallinta, kierrätys ja puuraaka-aineiden jäljitettävyys. Suurimman osan käytetyistä rakennusmateriaaleista on oltava erikseen Ympäristömerkinnän hyväksymiä tai ympäristömerkittyjä.

Kaikkien Joutsenmerkin tuoteryhmien kriteerejä arvioidaan ja tiukennetaan säännöllisesti. Rakennustenkin kriteerejä on päivitetty useaan otteeseen sen jälkeen, kun ensimmäinen kohde valmistui Ruotsiin vuonna 2005. Pian on vuorossa kriteerien neljäs sukupolvi. Ympäristömerkintä pyytää lausuntoja uudesta kriteeriehdotuksesta näillä näkymin kesällä 2021. Uudet kriteerit astuisivat voimaan ensi vuonna.

Vuonna 2017 Joutsenmerkki julkaisi erilliset kriteerit korjausrakentamiselle. Ensimmäiset Joutsenmerkityt korjausrakennuskohteet löytyvät Tanskasta ja Islannista.