Ensimmäiset Joutsenmerkityt korjausrakennuskohteet Tanskaan ja Islantiin

Remonttien yhteydessä myös vanhojen rakennusten ympäristövaikutuksia voi pienentää tuntuvasti. Milloin nähdään Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty remontti?

Joutsenmerkittyjen uudisrakennusten suosio kasvaa kaikissa Pohjoismaissa. Nyt myös ympäristömerkitty korjausrakentaminen on pääsemässä vauhtiin: toimistorakennuksen korjaushanke Islannissa ja asuintalon remontti Tanskassa ovat ansainneet Joutsenmerkin.

Vanhemmassa rakennuskannassa piilee suuri potentiaali esimerkiksi energiansäästön kannalta.

– Joutsenmerkittyjä uudisrakennuksia nousee Suomeen mukavalla tahdilla. Jo olemassa olevalla rakennuskannalla on myös suuri merkitys, ja toivottavasti merkkiä tavoittelevia korjaushankkeitakin nähdään täällä pian, sanoo Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Riippumaton ympäristömerkki laadun takeena

Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki Joutsenmerkki asettaa korjausrakentamiselle tiukat ympäristövaatimukset – laadusta tinkimättä. Kriteereillä varmistetaan remontoidun talon alhainen energiankulutus ja hyvä sisäilman laatu. Vaatimuksia on esimerkiksi energiatehokkuudelle, rakennusmateriaalien päästöille, laadunhallinnalle sekä jätteiden käsittelylle ja kierrätykselle.

– Olemme oppineet paljon rakennusten Joutsenmerkinnästä. Riippumattomana ympäristömerkkinä se on laadun tae. Siksi olemme iloisia ja ylpeitä saadessamme olla mukana Pohjoismaiden ensimmäisessä ympäristömerkityssä korjausrakennusprojektissa, rakennusyritys RG2:n omistaja Jan Hedin kommentoi.

RG2 remontoi asuintalon Tanskan Hillerødissa Joutsenmerkin arvoisesti. Yritys on aiemmin rakentanut myös Joutsenmerkittyjä uudisrakennuksia.

Joutsenmerkitysti remontoitu talo

  • Energiatehokkuudeltaan lainsäädännön edellyttämää tasoa parempi
  • Sisäilman laatu hyvä ja haitallisten kemikaalien päästöt alhaiset
  • Ympäristölle ja terveydelle vaaralliset aineet kartoitettu
  • Rakennusmateriaalit täyttävät tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset
  • Sekä purkujätteiden että rakentamisesta syntyvien jätteiden kierrätysaste korkea