Ympäristömerkki apuna rautakaupassa

Oli tekeillä sitten remontti tai sisustusprojekti, ympäristömerkki auttaa valitsemaan rautakaupassa vastuullisemmin. Asiantuntijamme Mari Åkerberg puhui aiheesta RASI ry:n webinaarissa.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut eri aloihin eri tavoin. Kotona oleskelu ja lisääntynyt vapaa-aika on monilla laittanut remonttihanskat heilumaan. Tämä on näkynyt rautakauppojen kasvutilastoissa. Rakennus- ja sisustuskaupan yhdistyksen RASI ry:n tilastojen mukaan rautakaupan myynti kasvoi ensimmäisen vuosipuoliskon eli koronakevään aikana jopa 8 prosenttia.

Etenkin pienet pintaremontit ja korjaukset kasvattivat suosiotaan. RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksialan mukaan rautakaupan merkitys on korostunut kriisiaikana kodin kunnon ylläpidossa ja välttämättömien korjaustarvikkeiden saatavuuden mahdollistajana.

Ympäristömerkki on kuluttajan apuna rautakaupassa vastuullisempien valintojen teossa. Ympäristömerkintä Suomen asiantuntija Mari Åkerberg puhui ympäristömerkkien hyödyistä RASI:n webinaarissa tiistaina.

– Ainoastaan ympäristön kannalta parhaat tuotteet ja palvelut läpäisevät ympäristömerkkien vaatimukset. Esimerkiksi Joutsenmerkin kriteereitä kiristetään määräajoin, ne luodaan avoimessa prosessissa yhdessä pohjoismaisten sidosryhmien kanssa ja niihin kytkeytyy jatkuvan parantamisen ajatus, Åkerberg sanoo.

Koronapandemia on kasvattanut pintaremontoinnin ja kodin laittamisen suosiota.

Rautakaupassa Joutsenmerkkiin voi törmätä esimerkiksi ikkunoissa ja ulko-ovissa, kemiallisissa rakennustuotteissa, lattianpäällysteissä, rakennuslevyissa, sisämaaleissa ja -lakoissa sekä myös auton- ja veneenhoitotuotteissa. Sisustukseen Joutsenmerkittynä on tarjolla esimerkiksi huonekaluja, ulkokalusteita ja tulisijoja.

Rautakaupan tuotteita on saatavilla myös EU-ympäristömerkittynä. EU-ympäristömerkki, eli Euroopan tunnetuin tyypin 1 ympäristömerkki, on myönnetty muun muassa maaleille, lattianpäällysteille, koville päällysteille sekä pesu- ja puhdistusaineille.

Joutsenmerkin kriteerit asettavat tiukat vastuullisuusvaatimukset tuotteille. Ympäristömerkityissä sisämaaleissa ja -lakoissa on kielletty ympäristölle haitalliset aineet ja säilöntäaineet, ne eivät sisällä pehmentimiä ja liuottimien käyttöä rajoitetaan. Rakennuslevyissä puolestaan käytetään ainoastaan uusiutuvia luonnonkuituja ja vaatimuksia asetetaan myös ympäristölle ja terveydelle haitallisten aineiden vähentämiselle sekä tuotteiden kestävyydelle je kierrätettävyydelle. Kaikkien rautakaupoissa saatavilla olevien tuotteiden vastuullisuusvaatimuksista voi lukea lisää täällä.

Myös EU-ympäristömerkki asettaa tuotteille sekä palveluille tiukat vaatimukset ja kertoo puolueettomasti niiden ympäristöystävällisyydestä. Koska kyseessä on tyypin 1 ympäristömerkki, kolmas osapuoli määrittelee ja tarkastaa kriteerit. Tarkempaa tietoa EU-ympäristömerkin kriteereistä voi lukea täältä.

Jos suunnitelmissa on pienen pintaremontin sijaan isompi rakennusurakka, kuten pientalon rakentaminen, voi senkin tehdä Joutsenmerkitysti ympäristöä vaalien. Joutsenmerkin talokriteerit perustuvat elinkaariajatteluun ja prosessissa valvotaan rakentamista sekä käytettyjä rakennusmateriaaleja. Ilmaston kannalta tärkeässä osassa ovat rakentamisen energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö. Ympäristön kannalta paremman toteutuksen takaavat tarkasti valitut rakennusmateriaalit sekä kemikaalit.