Ympäristömerkitty rakentaminen kasvussa – laatuongelmat kuriin

Kaksi vuotta sitten Suomessa ei ollut yhtään Joutsenmerkittyä taloa tai päiväkotia. Nyt on ja lisää rakennetaan kiihtyvällä vauhdilla. Joutsenmerkki julkistaa loppuvuodesta myös kriteerit korjausrakentamiselle. Tavoitteena on laadukas uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen.

ROTI-raportin 2017* mukaan rakennetun omaisuuden tila on Suomessa valtaosin tyydyttävä. Rakentamisprosessin ja sen lopputuotteen laadussa on kuitenkin edelleen puutteita. Julkisuudessa esillä ovat olleet varsinkin kosteus- ja homevauriot sekä sisäilman sisältämät muut epäpuhtaudet, jotka synnyttävät sisäympäristöongelmia ja terveyshaittoja.

Arvioiden mukaan jopa viidennes julkisista palvelurakennuksista on vaurioitunut merkittävästi. Näissä tiloissa oleskelee päivittäin jopa puoli miljoonaa lasta, vanhusta ja työikäistä aikuista.

– Joutsenmerkitty rakennus täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset. Rakennus on energiatehokas, sen sisäilma on hyvä, se ei sisällä vaarallisia kemikaaleja, rakennusmateriaalit ovat turvallisia, puutavara tulee kestävästi hoidetuista metsistä ja rakennusprosessi on laadukas, luettelee Joutsenmerkin kriteeripäällikkö Karin Bergbom Joutsenmerkityn rakentamisen etuja.

Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu- ja päiväkotirakennuksille, kesämökeille tai vapaa-ajan asunnoille sekä asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille.

Lukuisia hankkeita vireillä

Ruotsissa Joutsenmerkitty rakentaminen on hurjassa kasvussa, Suomi seuraa nyt perässä.

Järvenpäästä löytyy Suomen ensimmäinen, Järvenpään Mestariasuntojen rakentama Joutsenmerkitty kerrostalo. Hyvinkäälle valmistui elokuussa Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti, jonka rakensi Teijo-Talot.

NCC Buildingilla ja VAV Asunnoilla on käynnissä suuri, reilun 120 vuokra-asunnon hanke Vantaan Hakunilassa. Uuden, ympäristöystävällisen kerrostalon on määrä valmistua keväällä 2018.

Teijo-Talot rakentaa Merikratokselle Kaarinaan Joutsenmerkkiä tavoittelevaa pienryhmäkotia. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen pienryhmäkoti, jossa Joutsenmerkitty asuinympäristö tukee traumataustaisten lasten ja nuorten kuntoutusta.

Lisäksi Kaarinaan ja Tampereelle nousee HEVI kivitalojen rakentamat omakotitalot ja Lokalahdelle rakennetaan vapaa-ajan asuntoa. Lukuisia muita hankkeita valmistellaan.

*Rakennetun omaisuuden tila ROTI -raportti on joka toinen vuosi tehtävä asiantuntija-arvio rakennetun omaisuuden tilasta. Se tarjoaa puolueetonta tietoa ja näkemyksiä niin asiantuntijoille, päätöksentekijöille kuin kansalaisillekin. Vuonna 2017 julkaistu ROTI-raportti on järjestyksessään kuudes. Se perustuu liki 160 asiantuntijan näkemyksiin rakennetun ympäristön nykytilasta ja lähitulevaisuudesta. Lisäksi lähteinä ja taustamateriaalina raportissa on käytetty yli 70 selvitystä, tutkimusta, raporttia ja tilastoa.