NCC VAV Asunnot Kaskelantie havainnekuva

Joutsenmerkkiä tavoitteleva kerrostalo mukana Sitoumus2050-hankkeessa

NCC aloittaa Joutsenmerkin kriteerit täyttävän kerrostalon rakentamisen VAV Asunnoille. Yritykset ovat myös liittyneet Joutsenmerkki-hankkeellaan ympäristöministeriön aloittamaan Sitoumus2050-yhteiskuntasitoumukseen.

VAV Asunnot ja NCC ovat tehneet yhdessä yhteiskuntasitoumuksen ympäristöministeriön aloittamaan kestävän kehityksen Sitoumus2050-hankkeeseen nyt rakentamisen alkaessa. Sitoumuksen tavoite on hakea Joutsenmerkkiä kerrostalolle. Talo rakennetaan Joutsenmerkin uusien kriteerien mukaisesti, mutta Joutsenmerkki voidaan myöntää vasta talon valmistumisvaiheessa.

– Näemme Sitoumus2050-hankkeessa hienon mahdollisuuden edistää omalta osaltamme kestävää kehitystä sekä samalla haastaa rakennusalan muita toimijoita jättämään sitoumuksen, NCC:n projektipäällikkö Petri Raunio toteaa.

Tavoitteena hiilijalanjäljen pienentäminen

Sitoumuksen päätavoitteeksi on asetettu hiilineutraali yhteiskunta, mutta hankkeessa kuljetaan myös kohti resurssiviisaan talouden, kestävien yhdyskuntien ja kestävien elämäntapojen tavoitteita.

Joutsenmerkin kriteerit ottavat kantaa muun muassa resurssitehokkuuteen (energiatehokkuus ja jätehuolto), sisäilmastoon (esimerkiksi päivänvaloselvitys ja formaldehydipäästöjen rajoittaminen) sekä kemikaalien ja pysyvien rakennusmateriaalien valintaan ja hallintaan. NCC:lle valmistuu myös ensi kesänä diplomityö Joutsenmerkki-rakentamisesta.

Joutsenmerkki-kohde on vuokratalo Vantaan Hakunilassa

VAV Asuntojen reilun 120 vuokra-asunnon talo rakennetaan Vantaan Hakunilaan Kaskelanrinteen alueelle. Kerrostalo valmistuu alkusyksystä 2018. Pohjoismaissa Joutsenmerkittyjä asuntoja on rakennettu kaiken kaikkiaan jo pari tuhatta, mutta Suomessa valmiina on vasta yksi talo. Joutsenmerkkiä tavoittelevia rakennushankkeita on kuitenkin käynnissä useita.