”Ympäristöä tulee arvostaa myös teoissa”

”Jokaisella kuluttajalla on mahdollisuus pienentää ympäristökuormitusta ja henkilökohtaista hiilijalanjälkeä, kiitos Joutsenmerkin.”

Näin sanoo kaupallinen neuvos Eeva-Liisa Koltta-Sarkanen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hän on toiminut pitkään Ympäristömerkintälautakunnassa, joka edistää Joutsenmerkin toimintaa Suomessa. Esitimme Koltta-Sarkaselle neljä kysymystä Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin 30-vuotistaipaleelta.

Miten Joutsenmerkki on kehittynyt maailman muutoksissa 30 vuoden aikana?

– Ympäristöasiat olivat aikaisemmin yhden asian liikkeitä. Tänä päivänä ympäristö liittyy kaikkeen ja sitä tulee arvostaa myös teoissa. Joutsenmerkki itsessään on kehittynyt lisäämällä kriteeristöjä ja laajentamalla lupia yksittäisten tuotteiden lisäksi myös palveluille ja esimerkiksi rakennuksille. Toiminnassa on nyttemmin siirrytty isompiin kokonaisuuksiin, mikä on kuitenkin välillä aika haasteellista. Yksittäisille tuotteille on tottakai helpompi laatia kriteerit kuin vaikka hotellille.

Mitkä ovat mielestäsi Joutsenmerkin parhaat saavutukset?

– Ihmiset tuntevat Joutsenmerkin ja luottavat siihen. Se antaa kuluttajille mahdollisuuden valita ympäristölle ystävällisempi tuote tuomalla kestävän vaihtoehdon valikoimaan. Jokaisella kuluttajalla on mahdollisuus pienentää ympäristökuormitusta ja henkilökohtaista hiilijalanjälkeä, kiitos merkin.

Millaisena näet Joutsenmerkin tulevaisuuden?

– Mahdollisuuksia uusille aluevaltauksille on monia. Toivoisin, että Joutsenmerkki jatkaa laajenemistaan, yhä enemmän esimerkiksi julkisiin hankintoihin.

Miten Joutsenmerkki tukee kestävää kehitystä Suomessa?

– Mielestäni kestävän kehityksen tavoitteita pystytään nimenomaan edistämään ympäristömerkillä. Kuluttajille luodaan jatkuvasti turhia tarpeita – tuotetaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Tämä edistää kertakäyttökulttuuria. Halvan sijaan voitaisiin ostaa laatua ja vähemmän. Ympäristömerkin avulla otetaan huomioon tuotteiden ja palvelujen globaali tuotantoprosessi ja alkuperä. Kestävyys huomioidaan tuotteen koko elinkaaren ajalla tuotantoprosessista valmistumisen jälkeiseen aikaan.