Kastehelmiä verkossa -kuvituskuva

World Ecolabel Day on luotettavien ympäristömerkkien juhla – teemapäivää järjestävä verkosto sparraa ja valvoo laatua

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki kuuluvat Global Ecolabelling Network -verkostoon, jonka seulan läpäisevät ainoastaan ykköstyypin ympäristömerkit. Verkostolla on tärkeä rooli ympäristömerkinnän laadunvalvojana ja alan sparraajana. Se organisoi myös World Ecolabel Day -teemapäivää, jota vietetään tänä vuonna 14. lokakuuta.

The Global Ecolabelling Network, tuttavallisemmin GEN, on voittoa tavoittelematon verkosto, joka ylläpitää yhteistyötä, tiedonvaihtoa ja yhtenäisempiä merkintästandardeja.

Vuonna 1994 perustettu organisaatio tuo yhteen toimijoita lähes 60 eri maasta ja siihen kuuluu noin 30 ympäristömerkkiä. Sekä Joutsenmerkki että EU-ympäristömerkki – Joutsenmerkki jopa yhtenä perustajajäsenenä – edustavat verkoston konkareita.

Perustamisen aikaan liki kolmekymmentä vuotta sitten yksi verkoston tärkeimmistä tavoitteista oli suojella ympäristöä lisäämällä vihreiden tuotteiden ja palveluiden merkintää. Sittemmin alalle on kuitenkin syntynyt valtavasti uusia toimijoita, joiden kriteerit merkkien myöntämiselle vaihtelevat huomattavasti.

Määrän lisäksi nykyään keskitytäänkin yhä enemmän laatuun. Korkea laatu edellyttää korkeita standardeja: verkostoon kuulumalla Joutsenmerkin ja EU-ympäristömerkin kaltaiset pitkäikäisimmät ja luotettavimmat ympäristömerkit voivat kirittää myös muita merkkejä kehittämään omia kriteereitään.

Global Ecolabelling Networkin jäseneksi hyväksytään ainoastaan tyypin 1 ympäristömerkit, jotka ovat riippumattoman tahon myöntämiä ja perustuvat vapaaehtoisuuden lisäksi elinkaariajatteluun. Kaikilta merkeiltä vaaditaan korkeaa tasoa osoituksena siitä, että merkityt tuotteet tai palvelut todella ovat ympäristön kannalta paremmasta päästä.

Tänä torstaina neljättä kertaa järjestettävä World Ecolabel Day on vuosittainen juhlapäivä ympäristömerkeille, joiden korkeilla standardeilla voidaan edistää kestävämpää elämäntapaa.