Kaksi työntekijää kahvitauolla

Suomen Selecta sai kahvipalvelulleen Joutsenmerkin ensimmäisenä Pohjoismaissa

Suomen Selectalle on myönnetty Pohjoismaiden ensimmäinen kahvipalvelun Joutsenmerkki. Kun yritys haluaa edistää energiatehokkuutta sekä tarjota työntekijöilleen luomu- ja Reilun kaupan kahvia, sen kannattaa valita Joutsenmerkitty kahvipalvelu.

Joutsenmerkin kriteerit kattavat koko palvelun. Kahviautomaattien lisäksi vaatimuksia on asetettu kahville ja muille raaka-aineille, kuljetuksille, huolloille, käytetyille puhdistusaineille ja koko logistiikalle. Vain ympäristön kannalta parhaat kahvipalvelut voivat saada Joutsenmerkin.

Joutsenmerkki edellyttää laitteilta energiatehokkuutta. Kahviautomaatin tulee olla energialuokkaa A+. Tähän pääsevät vain markkinoiden parhaat laitteet. Laitteissa tulee myös olla energiansäästötoiminto, joka kytkeytyy päälle, kun automaatin käyttökapasiteetti on matala, esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Luomua ja Reilua kauppaa

Joutsenmerkityssä kahvipalvelussa 90 % kahvista tulee olla luomua. Teestä, sokerista, maitojauheesta ja kaakaosta pitää olla luomua vähintään puolet. Lisäksi Joutsenmerkki edellyttää, että vähintään 30 % kahvista tulee olla sosiaalisesti vastuullista, esimerkiksi Reilu kauppa- tai UTZ-merkittyä.

– Selectan Joutsenmerkityssä kahvipalvelussa kahviautomaatti on Ferrara, markkinoilla ainutlaatuinen papukahviautomaatti. Siinä on tyylikkään muotoilun lisäksi kaikki Joutsenmerkin asettamat vaatimukset energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden näkökulmasta, Selectan toimitusjohtaja Perttu Laitsaari kertoo.

Kahviksi voi valita Selectan laajasta valikoimasta useamman ekologisen vaihtoehdon välillä. Esimerkiksi Selectan oman kahvituoteperheen vaihtoehtoja ovat Miofino etico sekä Miofino benefico, molemmat Reilun kaupan luomutuotettuja papukahveja. Teenjuojille löytyy Joutsenmerkin kriteerin täyttävät, Reilun kaupan sertifioidut tuotteet taukohetkeen.

Joutsenmerkki vähentää jätteen määrää

Joutsenmerkki pyrkii vähentämään jätteen määrää ja suosittelee käyttämään esimerkiksi kestokuppeja. Jos tämä ei ole mahdollista, Joutsenmerkityt tai uusiutuvista materiaaleista valmistetut kertakäyttökupit ovat myös mahdollisia.

– Kuljetusten päästöihin Joutsenmerkki vaikuttaa edellyttämällä, että 95 % käytetyistä autoista tulee olla vähäpäästöisiä Euronormi 5 -luokan autoja. Lisäksi kuljettajien tulee olla käynyt taloudellisen ajotavan koulutus. Selectan suunnitelmallisen toiminnan ansiosta nämä vaatimukset täyttyvät helposti, johtava asiantuntija Harri Hotulainen Joutsenmerkistä kertoo.

Joutsenmerkki varmistaa myös monella tavalla, että juomaan ei pääse ympäristölle tai terveydelle haitallisia aineita. Kahvilaitetta saa puhdistaa vain parhailla mahdollisilla puhdistusaineilla. Kahvilaitteen osista ei saa irrota haitallisimpia aineita juomiin. Sen takia haitallisimmat palonestoaineet, raskasmetallit (erityisesti lyijy), antibakteeriset aineet, tietyt muovin pehmentimet ja hormonitoimintaa häiritsevät aineet on kielletty niissä osissa, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.