Pikamuodista pikapesuun – ympäristötietoinen pyykinpesu säästää myös vaatteitasi
Vaatteidenkin tapauksessa paras ympäristöteko on turhan kulutuksen välttäminen. Pyykkiä on kuitenkin pestävä, ja Joutsenmerkityn pesuaineen valitsemalla pienennät ympäristön kemikaalikuormitusta.
Pyykinpesuaineet olivat yksi ensimmäisistä Joutsenmerkin tuoteryhmistä, kun merkki lanseerattiin 30 vuotta sitten. Joutsenmerkittyjä pyykinpesuaineita löytyy yhä runsaasti markkinoilta: esimerkiksi kaikki Lumme-pyykinpesunesteet ovat Joutsenmerkittyjä.
Joutsenmerkin kriteereissä kiinnitetään huomiota tuotteen pesutehoon, annosteluohjeisiin, ympäristölle ja terveydelle haitallisiin aineisiin, raaka-aineiden vastuullisuuteen sekä pakkausten tehokkuuteen ja kierrätettävyyteen.
Merkin vaatimuksia on tietysti tiukennettu vuosien varrella useasti. Seuraavan kerran uudet kriteerit laaditaan vuonna 2020.
Päästöjä syntyy puhtaudestakin
Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan pyykinpesu tuottaa jopa 8 prosenttia kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä. Euroopan markkinoita onneksi hallitsevat energiatehokkaammat ja vähemmän vettä käyttävät pesukoneet, mutta päästötöntä ei pyykkäys ole meilläkään.
Suurin siivu energiasta kuluu rumpukuivaukseen, joka on tosin rapakon takana suositumpaa kuin meillä Suomessa. Rumpukuivaus nykyaikaisella koneella saattaa talvella kuitenkin olla jopa energiatehokkaampaa kuin sisätiloihin kuivaustelineelle ripustaminen; termostaatti voi nimittäin pyrkiä nostamaan koko asunnon lämpötilaa kuivuvan pyykin takia.
Pyykin kuivaaminen ulkona sen sijaan säästää energiaa, ja puhtaaseen pyykkiin tulee myös raikas tuoksu. Kesäisessä poutasäässä pyykki saattaa joskus kuivua nopeamminkin kuin kuivausrummussa.
Puhtaat vaatteet pesussa
Kuluttaja voi vaikuttaa vaatteidensa ympäristökuormitukseen myös ostopäätöksen jälkeen. Pyykinpesutottumuksillaan voi sekä vähentää luonnonvarojen kulutusta että pidentää vaatteiden käyttöikää.
Pesemme usein tottumuksesta täysin puhtaitakin vaatteita, vain koska niitä on ”käytetty”. Jos housusi likaantuvat poikkeuksetta jo matkalla postilaatikolle, teet jotain väärin. Usein pelkkä tuuletus riittäisi, ja pienet tahrat voi poistaa paikallisesti.
Jos pasta lipsahtaa suupielestä syliin, voi tomaattikastiketahran hyvin puhdistaa pesemättä koko vaatetta. Muuten puhtaan vaatteen peseminen pikkuruisen tahran takiahan on vähän kuin kippaisi päivällisensä roskiin yhden suupalan jälkeen.
Järkeä kannattaa toki tässäkin käyttää: joka vaatetta sieltä täältä yksitellen jynssätessä saattaa helposti tulla käyttäneeksi enemmän vettä ja pesuaineita, kuin pesukoneessa muun pyykin seassa kuluisi.
Jatkuva peseminen kuluttaa myös vaatteita. Jotkin vaatekappaleet saattavat menettää muotonsa ja värinsä suhteellisen nopeastikin.
Esimerkiksi farkkuvalmistaja Levi Straussin toimitusjohtaja on useaan otteeseen sanonut, ettei pese farkkujaan pesukoneessa ollenkaan. Sen sijaan hän poistaa tahrat paikallisesti ja hyppää joskus suihkuun farkut jalassaan.
Vaatteiden eettisyydestä puhutaan nykyään paljon, olkoonkin ettei halvan pikamuodin suosio näytä keskustelusta juuri kärsineen. Laadukkaan ja vastuullisesti valmistetun vaatteenkin ympäristöhyödyt voi silti helposti romuttaa, jos sen kuluttaa puhki liian voimakkaalla pesemisellä ja jatkuvalla rumpukuivauksella.
Vastaavasti halvankin vaatteen käyttöikä todennäköisesti pitenee, jos sitä huoltaa oikein ja ympäristöäkin samalla säästäen.
Ympäristöasioiden edelläkävijä
Joskus pyykkiä on kuitenkin pestävä. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota pesulämpötilaan, pesuaineen valintaan ja oikeaan annosteluun. Nykyaikaiset pesuaineet ovat tiivisteitä, joita tarvitsee koneellista kohti yleensä korkeintaan puoli desiä, usein ei sitäkään.
Vajaita koneellisia ei kannata pestä, ja vain kevyesti likaiselle pyykille riittää varmasti pesukoneen matalinkin pesulämpötila.
Joutsenmerkityissä tuotteissa ympäristökuormitus on minimoitu rajoittamalla haitallisten kemikaalien käyttöä ja vaatimalla järkeviä, kierrätettäviä pakkauksia. Myös laatuun panostetaan: Joutsenmerkityn pesuaineen tulee toimia vähintään yhtä hyvin kuin muiden vastaavien tuotteiden.
Lumme-pyykinpesuaineet ovat olleet tuoteryhmänsä edelläkävijöitä. Kun EU vuonna 2013 kielsi vesistöjä rehevöittävien fosfaattien käytön pyykinpesuaineissa, ei Lumme-tuotteiden reseptejä ollut tarpeen muuttaa, sillä fosfaatteja ei oltu niissä koskaan käytettykään.
Kaikki Lumme-pyykinpesunesteet pakataan muovipusseihin, joihin kuluu huomattavasti vähemmän muovia kuin muovipulloihin. Pussi vie myös tuntuvasti vähemmän tilaa sekä kauppoihin kuljetettaessa että matkalla kierrätykseen – kaatopaikallehan muovit eivät enää kuulu.
Tuotteet valmistetaan Norjassa, joten pohjoismaisilla markkinoilla kuljetusmatkatkin pysyvät kohtuullisina.
Pyykinpesuvinkkejä löydät myös Lumpeen verkkosivuilta.
Kuvat: Lumme / Orkla, Unsplash