Tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet

Joutsenmerkki voidaan myöntää jauhemaisille, nestemäisille, geelimäisille, tableteille ja muissa muodoissa oleville pesuaineille ja tahranpoistoaineille. Pesuaineet on tarkoitettu tekstiilien pesuun kodin pyykinpesukoneissa. Tämä ei kuitenkaan sulje pois pesuaineiden käyttöä itsepalvelupesuloissa tai pesutuvissa. Vaatimuksiin on asetettu annostusta koskevia rajoituksia siten, että Joutsenmerkki voidaan myöntää vain tiivistetyille tuotteille. Joutsenmerkityt tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet ovat tuoteryhmänsä vähiten ympäristöä kuormittavia tuotteita.

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta, ja vaatimuksia on asetettu elinkaaren niihin vaiheisiin, joilla on ympäristön kannalta suurin merkitys. Näitä ovat muun muassa:

  1. Raaka-aineet: Saippuoiden ja tensidien kasviperäiset raaka-aineet eivät saa olla peräisin alueilta, jotka tarvitsevat merkittävää suojelua biologisista tai yhteiskunnallisista syistä.
  2. Käyttö: Pakkausten käyttöohjeet ohjaavat kuluttajia oikeaan annosteluun ja pesukoneen täyttöön, jolloin pesun ympäristövaikutukset pienenevät. Standardoiduin testein dokumentoitu pesuteho alhaisissa lämpötiloissa varmistaa, että tuotetta voi käyttää alemmissa lämpötiloissa, mikä vähentää pesun ilmastovaikutusta.
  3. Käytön jälkeen: Tekstiilien pesuaineet päätyvät käytön jälkeen vesistöihin ja siksi ainesosien hajoavuus ja myrkyllisyys vesieliöille on oleellista. Ympäristölle vaarallisten aineiden ja huonosti vesiympäristössä hajoavien aineiden määrää rajoitetaan.
  4. Kiertotalous: Pakkausvaatimukset edistävät resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta, kun pakkausmateriaalin määrää rajoitetaan ja pakkausmerkinnät kertovat, miten se on kierrätettävä.

Joutsenmerkin saaneet tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet

  • riittävät moneen pesuun
  • ovat energiatehokkaita, ne pesevät puhtaaksi matalassa lämpötilassa
  • sisältävät vähemmän ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita
Versio 7.11 Voimassa 15.12.2011 - 28.02.2021

Kriteeridokumentit

Täytettävät liitteet

DID-listat ja CDV-laskelma

Joutsenmerkin maksut

Uusi hakemus:               3 000 €, sis. 4 reseptiä, ylimenevät 375 €/resepti
Uusintahakemus:           1 500 €, sis. 4 reseptiä, ylimenevät 188 €/resepti

Laajennus/muutos:

  • < 4 h -> 375 €
  • 4-8 h -> 750 €
  • ≥ 8 h -> 1 500 €

Vuosimaksu on 0,3 % Joutsenmerkittyjen tuotteiden liikevaihdosta Pohjoismaissa. Minimimaksu on 2 000 € ja maksimimaksu on 100 000 €  Pohjoismaissa.

Pohjoismaiden ulkopuolisen myynnin osalta perusmaksuksi tulee 2 000 €, jos myynti Pohjoismaiden ulkopuolella ylittää 300 000 €.

Hintoihin lisätään alv 24% . Maksettuja maksuja ei palauteta.

Lisätietoja

Heidi Vaarala 09 6122 5119 040 5288 597

Myynti ja markkinointi

Riikka Holopainen 040 5710 364