Pienemmät päästöt ja puhtaampi sisäilma – monta syytä valita Joutsenmerkitty kynttilä

Joutsenmerkittyjä kynttilöitä, kahvikuppi ja kirjoja ikkunalaudalla Helsingissä. Kuva: Sara Peltola 2021

Kynttilät tuovat valoa ja tunnelmaa pimeimpään vuodenaikaan. Niissä on kuitenkin suuria eroja, jotka saattavat kaupan hyllyllä jäädä huomaamatta.

Kynttilöiden polttaminen vapauttaa aina pienen määrän hiilidioksidia. Huomattavasti merkittävämpi päästölähde on kuitenkin kynttilän raaka-aine ja sen tuotanto. Fossiilisten raaka-aineiden syntymiseen on kulunut miljoonia vuosia. Biomassa taas uusiutuu jatkuvasti, ja se saadaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirrasta.

Osa myytävistä kynttilöistä on edelleen valmistettu fossiilisesta parafiinista, joka on ilmaston kannalta selkeästi huonompi vaihtoehto kuin uusiutuvista raaka-aineista koostuva steariini.

Joutsenmerkityissä kynttilöissä uusiutuvien raaka-aineiden osuus on aina vähintään 90 prosenttia. Lisäksi raaka-aineilta edellytetään kestävää tuotantoa. Tämä tarkoittaa, että palmuöljy ei ainakaan nykyisillä tuotantomenetelmillään läpäise seulaa, vaikka se onkin uusiutuva luonnonvara.

Palmuöljy ei ole ainoa pahis – myös parafiinista tulisi päästä eroon

Jälleenmyyjistä iso osa haluaa poistaa valikoimistaan palmuöljylliset steariinikynttilät, käy ilmi Ruotsin Ympäristömerkinnän teettämästä kyselystä. Kuitenkin vain kolmasosa suunnittelee siirtyvänsä pelkkien steariinikynttilöiden myyntiin, ja yhtä harva kertoo hyödyntävänsä liikkeissä keskikäytävää Joutsenmerkittyjen kynttilöiden esillepanoon.

Ilmastofiksu kynttilä hukkuu siis helposti vähemmän fiksujen vaihtoehtojen sekaan.

Valinta ei kuitenkaan ole yhdentekevä: pelkästään Suomessa siirtyminen parafiinikynttilöistä Joutsenmerkittyihin steariinikynttilöihin voisi pienentää hiilidioksidipäästöjä kymmenillä miljoonilla kiloilla vuodessa.

Usein kysyttyä kynttilöistä

Ympäristömerkitty steariinikynttilä on niin ilmastolle, ympäristölle kuin terveydelle parempi vaihtoehto kuin fossiilista raaka-aineista valmistettu parafiinikynttilä. Steariini on uusiutuva luonnonvara, jonka hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät.

Joutsenmerkityiltä kynttilöiltä vaaditaan myös mahdollisimman puhdasta palamisprosessia, joten sisäilmaan vapautuvat päästötkin pysyvät minimissä. Myös ympäristölle tai terveydelle haitallisia aineita rajoitetaan tiukasti.

Alla muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä Joutsenmerkityistä kynttilöistä: