Päiväkoti Soittaja havainnekuva

Päiväkoti Soittajan kevään kruunaa Helsingin kaupungin ensimmäinen Joutsenmerkki

Kannelmäkeen tammikuussa avatun päiväkoti Soittajan suunnittelussa ja rakentamisessa kiinnitettiin erityistä huomiota energiatehokkuuteen, materiaalivalintoihin ja laadunvalvontaan. Siitä kertoo päiväkodille myönnetty Joutsenmerkki.

Päiväkoti Soittaja on ensimmäinen Helsingin kaupungin rakennuttama Joutsenmerkitty rakennus. Elinkaarensa päähän tulleen päiväkoti Vanhaisen tontille rakennettu Soittaja tarjoaa erilaisiin tarpeisiin muunneltavat tilat 224 lapselle.

– Hanke sujui Joutsenmerkin näkökulmasta kaiken kaikkiaan hienosti. Kaupungin ja urakoitsijan puolelta oli valmistauduttu huolellisesti ja hyvissä ajoin, asiantuntija Oona Saarinen Ympäristömerkintä Suomelta kiittää.

Valmistautuminen jo suunnitteluvaiheessa onkin avain onnistumiseen ympäristömerkityssä rakentamisessa, sillä Joutsenmerkin vaatimukset vaikuttavat niin tilojen suunnitteluun kuin materiaalivalintoihinkin.

Joutsenmerkki edistää terveellisiä ja turvallisia oppimisympäristöjä

Joutsenmerkityssä rakentamisessa kiinnitetään huomiota niin ympäristön kuin tilojen käyttäjienkin hyvinvointiin. Esimerkiksi energiatehokkuuden, rakennusmateriaalien alkuperän ja kierrätysratkaisujen lisäksi huomioidaan muun muassa materiaalien vaikutukset sisäilman laatuun.

Joutsenmerkityn rakennuksen kaikki keskeiset materiaalit ja kemialliset tuotteet kuten maalit ovatkin Ympäristömerkinnän tarkastamia. Osa materiaaleista on myös itsessään ympäristömerkittyjä eli ne täyttävät monipuoliset ympäristökriteerit koko elinkaarensa ajalta.

Joutsenmerkityistä oppimisympäristöistä on saatu hyvää palautetta ympäri Suomea. Esimerkiksi runsas luonnonvalo ja korkeatasoinen akustiikka parantavat tilojen viihtyisyyttä.

– Pienempien ympäristövaikutusten ohella myös sisäilman laatua ja tilojen viihtyisyyttä edistäviä vaatimuksia on kiitelty erityisesti opetusrakennuksissa. Hienoa, että Helsinginkin seudulle saatiin jo rakennettujen Joutsenmerkittyjen asuintalojen lisäksi myös Joutsenmerkitty päiväkoti, Saarinen sanoo.

Helsingin kaupungin kokemuksia Joutsenmerkityn päiväkodin rakennuttamisesta kuullaan myös Ympäristömerkintä Suomen webinaarissa 23.5.2024.