Nyt puhutaan muovista
Viimeisen vuoden aikana ei ole voinut välttyä muoviuutisilta. Muovipaniikkiakin on ollut ilmassa. YLEn I love muovi -kampanja on nostanut ja nostaa muovin puheenaiheeksi nyt huhtikuussa. Joutsenmerkki on kieltänyt kertakäyttöisiä muoveja jo viime vuonna. Muovin lajittelu on tärkeää, kunhan pakkaukset ovat sellaisia, että ne sopivat kierrätykseen.
Muovi on monella tapaa hyvä materiaali, se on esimerkiksi kevyt ja kestävä, mutta erityisesti kertakäyttöisenä se on resurssien haaskausta. Muovia sisältävät kertakäyttötuotteet eivät kuulu maailmaan, jossa pyritään resurssin säästämiseen, ilmastotehokkuuteen ja kiertotalouteen. Joutsenmerkki kielsikin jo viime syksynä muoviset vanupuikot, pillit, aterimet ja sekoitustikut Joutsenmerkityissä tuotteissa.
Pakkaukset ovat myös lyhytikäisiä ja kertakäyttöisiä. Harvoin niitä täytetään ja käytetään uudestaan. Pakkaus on kuitenkin tärkeä osa tuotetta ja varmistaa, että saamme pesuaineemme, elintarvikkeemme ja muut tavarat ehjinä ja käyttökelpoisina koteihimme. Muovi on usein koko elinkaaren kannalta järkevä vaihtoehto pakkaukseksi.
Lajitellaan muovit kiertoon
Kertakäyttöiset muovipakkaukset eroavat muista kertakäyttöisistä muoviesineistä siinä, että ne voi nykyään Suomessa kierrättää. Materiaalien kierrätys pienentää neitseellisten resurssien tarvetta ja niiden aiheuttamaa ympäristökuormaa. Pakkausten tulee kuitenkin olla sellaisia, että ne sopivat kierrätykseen.
Tätä on Joutsenmerkin kriteerinkehityksessä pohdittu paljon viime vuosina ja Joutsenmerkki vaatii nykyään monissa kriteereissään, että pullon tai kääreen tulee olla vain yhtä materiaalia eikä sekoitus monesta. Näin pakkaus voidaan hyötykäyttää. Myös mustat pakkaukset on monissa Joutsenmerkityissä tuotteissa kielletty, koska tällä hetkellä niiden käsittely kierrätyslaitoksilla on hankalaa ja usein ne poltetaan.
Lajittelusta kiertotalouteen – arvokas raaka-aine hyötykäyttöön
Jätteiden lajittelu ja kierrätettävyys on kuitenkin vain kolikon toinen puoli. Nämä kerätyt materiaalit pitäisi myös saada käyttöön. Toistaiseksi olemme Joutsenmerkin kriteereitä tehdessämme saaneet kuulla saatavuus-, hinta- tai laatuongelmista.
Kierrätetty muovi nostaa pakkauksen kustannuksia hieman eikä sitä vielä ole markkinoilla riittävästi. Tästä huolimatta markkinoilla näkyy yksittäisiä pakkauksia, jotka ovat kokonaan kierrätysmuovista tai meriroskasta valmistettuja. Nämä ovat valitettavasti vielä usein pilottihankkeita tai jopa viherpesua. Yksittäinen meriroskasta valmistettu shampoopulloerä tuo imagohyötyä, mutta suuremmat ympäristövaikutukset saataisiin, jos koko kaikkiin pakkauksiin lisättäisiin jonkin verran kierrätysmuovia
Laatuongelmat ovat saamissani viesteissä usein ulkonäköongelmia. Kierrätysmuovia sisältävät pakkaukset saattavat olla vähän harmahtavia, eivät yhtä houkuttelevia kuin muut tuotteet. Tuotteen pakkaamiseen ne kuitenkin soveltuvat.
Kannatko muovisi kekoon?
Meillä kuluttajilla onkin tässä mahdollisuus tehdä enemmän. Jos haluamme täyden hyödyn muovin kierrätyksestä, täytyy meidän kuluttajien ensin viedä muovipakkauksemme kierrätykseen ja sen jälkeen hyväksyä mahdollisesti vähän erinäköiset pakkaukset, joissa on käytetty kierrätettyä muovia. Tai oikeastaan meidän pitäisi vaatia valmistajia käyttämään pakkauksiin kierrätettyä muovia. Sillä silloin ollaan ehkä pian sellaisessa tilanteessa, että on enemmän normi kuin poikkeus, että esimerkiksi pesuainepullo sisältää jonkin verran kierrätettyä materiaalia.
Kirjoittaja Terhi Uusitalo, joka on Joutsenmerkin asiantuntija, on toiminut YLEn I love muovi -kampanjan taustaryhmässä.