Pöytäkynttilöitä puutasolla

Kynttilämateriaalit vertailussa: Joutsenmerkityllä vaihtoehdolla puolta pienemmät päästöt

Suurin osa kynttilöistä valmistetaan fossiilisista raaka-aineista, ja kulutus jatkaa yhä kasvuaan. Uusiutuvien raaka-aineiden ansiosta Joutsenmerkityn steariinikynttilän ilmastovaikutus on yli puolet parafiinikynttilää pienempi.

Ruotsin valtiollisen tutkimuslaitoksen RISEn toteuttaman elinkaarianalyysin mukaan Joutsenmerkittyjen steariinikynttilöiden kasvihuonepäästöt ovat jopa 60 prosenttia parafiinikynttilää pienemmät. Joutsenmerkki on siis helppo tapa tehdä pieni ilmastolle parempi valinta myös kynttiläostoksilla.

Steariinia valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista, joko kasvirasvoista tai eläintuotannon sivutuotteena saatavasta talista. Parafiini on puolestaan peräisin fossiilisesta öljystä.

RISEn elinkaarinalyysissa huomioitiin kynttilöiden raaka-aineet, valmistus, jakelu ja palaminen. Joutsenmerkin kriteereistä vertailuun sisällytettiin vain vaatimukset, joiden suora ilmastovaikutus on luotettavasti laskettavissa: Joutsenmerkityt kynttilät on valmistettava vähintään 90-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista, eikä palmu- tai soijaöljyä sallita.

Raaka-aineen valinnalla onkin ylivoimaisesti suurin merkitys kynttilöiden päästöjen kannalta. Vuonna 2022 EU:ssa kulutettiin yli 860 000 tonnia kynttilöitä, joista valtaosa on kuitenkin valmistettu parafiinista.

Ilmastolle ja sisäilmalle turvallisempi valinta

Joutsenmerkin kriteereissä on myös useita muita vaatimuksia, jotka auttavat säästämään ympäristöä ja pitämään sisäilman puhtaampana. Esimerkiksi ympäristölle ja terveydelle haitallisia aineita sekä kynttilän palamisesta vapautuvia nokihiukkasia on rajoitettu, eivätkä Joutsenmerkityt kynttilät sisällä hajusteita.

Kynttilät vertailussa

RISE – Research Institutes of Swedenin toteuttama elinkaarianalyysi perustuu Joutsenmerkittyjen kynttilöiden kriteeriversioon 2.8.

  • Joutsenmerkityn steariinikynttilän ilmastovaikutus on 55–60 % pienempi kuin parafiinikynttilällä. Päästöjä vertailtiin CO2-ekvivalentteina kynttilöiden energiasisältöä ja painoa kohden.
  • Päästöjen kannalta merkittävin tekijä on kynttilän pääraaka-aine. Parafiinikynttilän päästöistä 70 % syntyy palamisesta, kun steariinikynttilän pienemmistä päästöistä puolestaan 66 % aiheutuu kynttilöiden tuotannosta.
  • Vertailussa oletettiin, että sekä steariini- että parafiinikynttilä on valmistettu Ruotsissa. Käytännössä suuri osa parafiinikynttilöistä valmistetaan kuitenkin EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Kiinassa. Jos yleisimmissä valmistuspaikoissa käytetyn energian mahdollisesti suuremmat päästöt ja pidemmät kuljetusmatkat huomioitaisiin, kynttilöiden päästöissä voisi olla vieläkin suurempia eroja.